I måndags föreslog vi att förrättningen för centrala Siljansnäs skulle avbrytas. Nu går vi vidare och lägger en motion om i vilka fall kommunen ska återkalla sin ansökan om förrättning, även i andra områden. Detta är den sjätte motionen från oss gällande enskilda vägar.
Efter valet, när vi skrev våra andra motioner, förutsatte vi att fastighetsägare kunde tacka nej till en förrättning. Därefter har det visat sig att denna möjlighet, trots kommunens löften, är mycket begränsad. En del förrättningar har avbrutits, andra inte.
Därför tar vi nu ytterligare steg, och på grund av den skrivelse som inkom till kommunstyrelsen från Siljansnäs har vi föreslagit att den förrättningen ska avbrytas. Det behövs dock bestämmelser även för de andra områdena, vilket är bakgrunden till vår nya motion.
Vårt förslag är att kommunen ska avbryta en förrättning när samtliga fastighetsägare begär det, eller om en majoritet begär det och det finns förutsättningar för ägarna att på egen hand skapa en ordnad förvaltning. Vi föreslår även att en förrättning ska avbrytas om det är aktuellt med kommunalt huvudmannaskap, såsom i tätorterna.
Redan är 33 förrättningar klara. I 31 områden fanns det sedan tidigare gemensamhetsanläggningar. 7 förrättningar har avbrutits. 9 pågår. Och cirka 10 återstår.
Vänstern och Bygdepartiet vill avbryta alla förrättningar och kommunalisera rubbet. De tar då ingen hänsyn till de som faktiskt önskar en förrättning, eller att de flesta redan är klara. Deras förslag skulle innebära att alla avslutade förrättningar kastas i soptunnan, och att kommunen måste göra ett ofantligt detaljplanearbete i alla byar, vilket kan få oanade konsekvenser.
Vi vill istället ändra huvudmannaskapet utifrån generella riktlinjer såsom det kommunala allmänintresset och Trafikverkets princip för väghållaransvarets fördelning: att kommunen bör ha huvudansvar i tätorter. Eftersom beredning av vår motion om en översyn av huvudmannaskapet dröjer anser vi att det är läge att avbryta vissa förrättningar, såsom gjordes i Insjön.
På det här sättet skapar vi förutsättningar för flexibilitet och valfrihet samtidigt som vi fortsätter verka för en ordnad förvaltning. En förrättning är inte alltid nödvändig. I vissa fall kan en frivillig väghållningsorganisation skapas istället. I andra fall borde det vara kommunalt huvudmannaskap.
Carin Malm (KD), gruppledare
Oliver Rolands (KD), vice gruppledare