• 
    

    Anförande avTorsten Czernyson för Kristdemokraterna i Lunds Kommunfullmäktige 130614

    Jag hoppas detta budgetfullmäktige, med ett nytt upplägg, skall bli ett avstamp för framtiden och bidra till intressantare budgetmöten. Sammanträden som kommer att ge åhörare och de som följer oss via Steve eller nätet bättre förutsättningar för att lättare kunna följa mötet. Så här vill jag tacka ordförande för initiativet och med förhoppning att den frivilliga ordningen följs.

    När man läser budgethandlingarna så redovisas tillgångar och kostnader noga var för sig. Det kan ge negativa signaler att personal redovisa som en kostnad när det i själva verket är vår största tillgång. Även om våra närmre 8 000 medarbetare ges en separat redovisning borde styrkan kunna ses som en tillgång. Det är genom våra medarbetare som vi kan erbjuda den goda servicen till våra lundabor.

    I den budget som vi inom Alliansen lägger vill vi se till att lundabon skall erbjudas en hög kvalitet med en god service inom all verksamhet. I våra mål lyfter vi fram den enskilde som skall erbjudas stöd efter sitt behov och inte där den enskilde behandlas kollektivt. I skolorna skall eleven vara i centrum med kompetenta lärare som tillsammans ger goda resultat. Vi vill lyfta fram personalen och kommunen skall vara en attraktiv arbetsgivare.

     

    Att Lund är drivande inom regionen har inte undgått många utom möjligen de styrande i Gamla stan. Vid rankning syns tyvärr inte de satsningar som vi gjort för näringslivet i Lund och här borde kanske arbetslöshetssiffror också räknas in där just Lund har låga siffror. Många arbetsgivare oavsett om dessa är privata eller offentliga ger fler arbetstillfällen. Än bättre är att inte ta allt för allvarligt på alla dessa rankningar som oftast och enbart är partinlagor.

    Vi ser även civilsamhället som en viktig sektor som tillsammans med kommun och näringsliv borgar för ett bra samhälle för oss alla. Inte minst då Internationella Röda korset som i år tilldelades Integrationspriset med bland annat motiveringen att deras ”HUS” är en internationell och öppen plats dit alla är välkomna och de månar även om nyanlända lundabor.

    Fontänhuset är ett annat gott exempel där kommunen med relativt låg insats skapar stort med en mötesplats som ger möjlighet för många att känna gemenskap och samhörighet.

    ComUng är en annan utmärkt verksamhet för unga som visar på god kreativitet, öppenhet eller ännu bättre som går att läsa på deras hemsida ”en mötesplats med vägledning för unga”.

     Skateanläggning i Lund kan även bidra till ökad aktivitet bland unga och skapa en mötesplats för många med ett gemensamt intresse. Placeringen måste utredas bättre. En plats som kan störa omgivningen blir enbart negativt för utövarna och skall det även vara möjligt för olika tävlingar måste detta vägas in.

    Vi ser det mycket positivt att kristdemokraternas förslag om utökat verksamhetsbidrag till Kulturskolan vann gehör och vi är övertygade om att dessa 500000 kr kommer att ge flera unga möjlighet att delta. Fler unga som kanske får ett nytt intresse och fler ungdomar som ges möjlighet att utveckla sitt intresse.

    Det finns ofta synpunkter om våra gator och parker. Därför är det positivt att vi genom omfördelning kan förstärka Tekniska nämndens budget. Detta är just en utökning så med redan befintliga resurser kommer detta att ge möjlighet för ett betydligt bättre underhåll.

     Stadskärnan upplevs av många som skräpig men detta beror oftast på det förhållningssätt som vi själva har till just nedskräpning. Under hela sommarhalvåret sköter Lunds Renhållningsverk städningen av centrum genom personal som skall synas för att på så sätt bidra pedagogiskt. Men det går oftast inte många minuter efter att en plats är ren förrän nytt skräp är på plats. Och detta till trots att det finns gott om papperskorgar och större uppsamlingskärl. Det är olagligt att skräpa ner och det är dyrt för lundabon som måste betala för all denna nedskräpning.

    Skötsel av parker får också utökad ram vilket kan bidra till att besökarna upplever våra parker som mer intressanta och tryggare.

    Projektet Fokus Dalby avslutas nu i höst och projektet har bidragit till olika aktiviteter för Dalbybon och positiva erfarenheter kan implementeras i befintlig verksamhet. Mycket av Dalbys utbyggnad och framtid avgörs på hur kommunikationerna utvecklas.

     Nya projektet ”Fokus Veberöd” skall startas upp och här finns redan engagerade Veberödsbor som säkert kommer att vara aktiva. Fokus Veberöd kommer förhoppningsvis att bidra till att ev. motsättningar kan överbryggas. Jag hoppas att även övriga tätorter kommer att involveras inom en snar framtid och då kanske parallellt med Veberöd.

    Jag har under en del år beklagat mig över att LKF ej varit drivande när det gäller att få till fler bostäder i Lund.

    Nu ser det ut som att LKF skall ta sitt ansvar och bygga fler hyresrätter och 300 lägenheter har styrelsen beslutat att det skall byggas under innevarande år.  Är LKF aktiv ger detta signaler till andra byggherrar att det är möjligt att bygga i Lund.

    Det är positivt att Lund ligger i topp i landet när det just gäller att bygga bostäder med 735 bostäder för 2012 men med den bostadskö som LKF redovisar kan en okvalificerad gissning vara att det är ekonomiskt riskfritt att öka byggandet i Lund.

    Det var även positivt att kunna läsa i media att Hyresgästföreningen ser fördelar med en utbyggnad vid Folkets Park och ansluter sig till förslaget.

    Även med LKF´s beslut är det fortsättningsvis viktigt med ett varierat byggande med hyresrätter, med bostadsrätter, med villor och med fribyggartomter. Det skall ges möjlighet att kunna leva och bo i Lund oavsett vilken boendeform som man föredrar.

     Vårdnadsbidraget finns fortfarande med i Alliansens budget och vi ser det fortsatt som beklagligt att verksamheten inte har startats upp. Varför skall de som vill stanna hemma och ta hand om sina minsta barn inte kunna få en smärre ersättning för detta. Varför skall det läggas hinder för det fria valet. Fortsatt tycker jag att Vårdnadsbidraget är för lågt och stödjer gärna ett förslag om ett högre bidrag.

    Socialdemokraterna har i sin budget lagt förslag om att ta ut ett högre belopp från Lunds Energi för att kunna finansierar sin budget. Detta kommer att drabba alla de lundabor som har fjärrvärme med betydligt högre taxor. Lunds Energi kan inte höja priset för el då detta är en allt för priskänslig marknad men fjärrvärmenätet ägs av Lunds Energi och här ges kunden inget alternativ. I socialdemokraternas budgetförslag blir det alltså de lundabor som väljer ett bra miljöalternativ som skall betala för socialdemokraternas utsvävade budget.

    Trots våra protester kommer Lund att stå som den stora förloraren med det nya skatteutjämningssystemet och det kommer att påverka vår budget under flera år.

    De nya riktlinjerna för bemanning inom demensvården kommer att ge Lund ökade kostnader och denna förändring ser vi som positiv för vårdtagaren. Detta kommer att gynna en mycket utsatt grupp som behöver allt stöd. Däremot borde regeringen även skicka med finansiering till kommunen när det handlar om ett så detaljstyrt förslag.

    Budget bygger på olika prognoser och när vi nu skall anta denna budget finns det fortfarande mycket som kan förändra förutsättningarna under senare delen av året. Förhoppning om statliga bidrag, ökade skatteintäkter är två faktorer.

     Spårvagnsfrågan engagerar många och i första hand verkar det vara oron för att Clementstorget skall försvinna eller förändras negativt. Med spårvagn på eller vid Clementstorget tror jag att detta kommer att bli ett levande torg med förutsättningar för positiva mötesplatser. Spårvagn är ett effektivt, populärt och miljövänligt transportmedel som behövs i Lund, för Brunnshög och hela kunskapsstråket.

    Ett sort problem är de ökade investeringarna som med en ökade ränta kan dränera ekonomin. Men det är svårt att inte investera när förskolor och skolor behövs nu.

    Alliansen i Lund tar ansvar för en god ekonomisk hushållning och för att hantera lundabors skattemedel på ett ansvarsfullt sätt och föreslår nu en oförändrad skatt.

     Lund är en populär stad – att bo, leva och jobba i.

     

    Torsten Czernyson, KD