• Dagmammorna kvar!

     

    Förvaltningsdomstolen har nu sagt sitt angående ett majoritetsbeslut med en rösts övervikt i Kommunfullmäktige för att avveckla verksamheten med Dagmammor i Lunds kommun:   Detta beslut är nu ogiltigt.    Domen fastställer att ärendet inte var ordentligt berett i skolnämnderna, och alltså felhanterat.  Vi väntar följaktligen på en ny beredning i skolnämnderna och i Kommunstyrelsen och därefter ett nytt beslut i Kommunfullmäktige.  Vi kristdemokrater har fyra grunder för att vilja bevara dagmammorna:

    1. Föräldrar behöver inga förmyndare som talar om för dem hur deras barnomsorg ska vara utformad. Varje förälder/familj väljer vad de anser är bäst för dem och deras barn.
    2. Barnperspektivet: Barn är olika och har olika behov. De barn som av någon anledning inte platsar på förskolan får leva ett liv utan kontakt med andra barn om inte alternativet dagmammor och öppen förskola finns. Valfrihet också för barnens skull!
    3. Dagmammor är en bra barnomsorgsform och de är kompetenta!
    4. Familjecentraler är helt beroende av att det finns en öppen förskola. Att ta bort alla alternativ till förskolan innebär att familjecentraler inte kan införas.

    Fler saker kan framhållas. Personaltätheten på förskolor med överinskrivning av barn motverkar att det enskilda barnet ska kunna knyta an och känna sig uppmärksammat.  Att få bli sedd av någon som har tid är ett grundläggande behov hos barnet och kan leda till en bestående otrygghet om det inte tillgodoses. Täta infektioner och hög bullernivå är andra saker som inte är till barnets bästa.

    Förskolan är trots detta oftast en bra omsorgsform som passar de flesta familjer och barn. Men att tro att den är så bra att alla andra alternativ är utklassade är helt fel.

    Det är beklagligt att ett av allianspartierna valde att rösta för nerläggning av Lunds dagmammor. Når nu ärendet måste göras om hoppas vi att det blir ett grundligt och allsidigt beslutsunderlag, och att många får en chans att tänka om.

    http://www.sydsvenskan.se/2016-11-16/domstol-raddar-lunds-dagmammor