-
8 mars -internationella kvinnodagen……
***
Får vi bjuda på en kopp thé mot utanförskap!
Soheila Fors är en kurdisk prinsessa som växte upp i ett samhälle med så kallad ”hederskultur”, men som fick en bok om ”Pippi Långstrump ” av sin pappa emiren. Den passade henna bra. Senare blev hon gerillasoldat, hamnade i ett olyckligt och förnedrande äktenskap, kom till Sverige, levde isolerad, olycklig, och förtryckt utan annan hjälp från samhället än medicinering. Skilde sig senare. På besök i hemlandet hade släkten arrangerat en fest där hon var huvudperson, men som visade sig vara hennes eget bröllop. När detta gick upp för henne flydde hon i sista sekund till flygplatsen, flög hem iförd full bröllopsstass, och omfamnade den första polis hon fick syn på när hon landat på Arlanda! Hon fick en ny familj i Sverige och startade flera år senare sitt första Tehus.
Denna spännande berättelse är bakgrunden till föreningen Khatoon (”Självständig”) och de Tehus som nu växer upp i på olika orter i Sverige. I Sverige brukar folk gå på café, i Mellanöstern finns Téhus för social samvaro – bara för män. Soheilas Tehus är bara för kvinnor. Inga män finns närvarande.
Tehuset riktar sig till invandrarkvinnor som lever isolerade i hemmet, som inte har det nätverk de hade i hemlandet, som inte vet vart de ska vända sig och vill ha ett annat alternativ än vad myndigheterna i Sverige kan erbjuda. Man vill träffas – man knyter kontakter med medsystrar, får utbildning, väver mattor och annat handarbete, lagar mat till försäljning, man tillverkar smycken – och man får vänner.
I Tehuset får man inte tala om religion – det vänder sig till invandrarkvinnor med olika etnisk och religiös bakgrund, Om man kommer från Kurdistan, Irak, Somalia, Thailand eller något annat land kvittar. Soheila själv hade en djup religiös upplevelse i hemlandet och blev kristen. Hennes uppväxt i ett samhälle med en förkvävande hederskultur har motiverat henne att arbeta vidare med alla kvinnor som är i samma situation . Hederskulturen är utbredd också här i Sverige. Här räknar man med att ca 70000 ungdomar inte får gifta sig med den de själv väljer.
För Soheila är det viktigaste att bekämpa hat och sorg med kärleken som vapen. ”Kärleken blev mitt vapen” är också titeln på den bok hon gett ut, och som hon föreläste om på Kristdemokratiska Kvinnoförbundet i Lund och Malmö. Ingen gick hem oberörd.
*
…………….
-
- Dela detta: