• Kristdemokrater på Riksting förtydligar välfärdslöfte

    – Låt längtan efter förändring bära er och bära Kristdemokraterna till valseger, sade Ebba Busch Thor (KD) när hon avslutade partiets Riksting i hemstaden Uppsala. Tre värnamobor deltog som ombud och de kämpade bland annat för en förändrad asyl- och migrationspolitik och mot tiggeriförbud.

    Under helgen har Kristdemokraterna hållit Riksting i Uppsala, som är hemstad för partiledaren Ebba Busch Thor. Temat för Rikstinget var Välfärdslöftet – löftet från Kristdemokraterna till väljarna att vi inte lovar allt, men vi lovar att prioritera välfärden.

    Jönköpings partidistrikt var representerat med 22 ombud, varav tre från partiavdelningen i Värnamo, och var därmed den största delegationen på Rikstinget.

    Vård- och omsorgspropositionen Välfärdslöftet

    På detta område hade Jönköpings läns delegation flera synpunkter och yrkanden. Det är tydligt att bilden av hälso- och sjukvården skiljer sig åt mellan region Jönköpings län och andra delar av landet där det inte är lika bra. I Jönköpings län ligger kvalitet, nöjdhet och tillgänglighet i topp och regionen  styrs av Alliansen och Kristdemokraterna sedan många år.

    De flesta synpunkterna från Jönköpings län grundande sig i att programmet är för detaljstyrande. Tyvärr blev de flesta yrkandena nedröstade. Ett viktigt beslut som gick delegationens väg var att det ska finnas ett barnahus och barnskyddsteam i alla län.

    Social- och migrationspolitik

    Den stora frågan och debatten var kring asyl- och migrationspolitiken där det fanns en motion om att förändra denna med 81 stycken undertecknare. En av undertecknarna är partidistriktets ordförande Camilla Rinaldo Miller från Bredaryd, som ligger bakom tre av de 253 motioner som behandlades av Rikstinget.

    – Förändring driven av hopp inte av hat, sammanfattade Camilla innehållet i motionen. Behandla alla med respekt och medmänsklighet!

    Partistyrelsen hade tagit fram ett bra svar där Kristdemokraternas politik klargjordes och det tog upp bland annat vikten av synnerligen ömmande fall, familjeåterförening, värnandet av asylrätten och att Sverige har ett moraliskt ansvar att hjälpa medmänniskor i nöd.

    Rättsväsende

    Inom detta område fanns också viktiga och stora frågor – tiggeriförbud och förbud mot heltäckande slöja. Från jönköpingsdelegationen var man tydlig från talarstolen och i debatten att förbud inte är rätt väg att gå. Även här hade Partistyrelsen ett bra svar:

    – Att införa ett tillståndskrav för att få tigga eller samla in pengar på offentlig plats riskerar i bästa fall att fara verkningslöst och i sämsta fall stärks risken att tiggeri och fattigdom legitimeras eller permanentas än mer.

    Angående heltäckande slöja svarade Partistyrelsen:

    – Samtal och praktiska lösningar är vägen framåt, inte förbud. Partistyrelsen anser att det dessutom finns en stor risk att ett förbud blir kontraproduktivt och att det istället stigmatiserar och skrämmer niqab- och burkabärande kvinnor från det offentliga livet. Det är heller inte svårt att se att detta skulle ytterligare hämma integrationen av människor i utanförskap.

    Val

    Till posten som 2:a vice ordförande fanns två kandidater – Lars Adaktusson och Emma Henriksson. Med röstsiffrorna 150-117 vann Lars och valdes till ny 2:a vice ordförande. Emma slutade därmed i Partistyrelsen, men är kvar som ordförande i Socialutskottet. Från Jönköpings län omvaldes Andreas Carlson från Mullsjö till ledamot i Partistyrelsen med de högsta röstsiffrorna. Irene Oskarsson, Aneby, avtackades för sin tid i Partistyrelsen. Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed omvaldes av ett enigt Riksting till ordförande och 1:a vice ordförande.

    Ebbas tal

    I sitt inledande tal lyfte partiledare Ebba Busch Thor Kristdemokraternas färdplan som leder till ett välfärdslöfte som man kan lita på. En färdplan som ska kapa vårdköerna, skapa trygghet på gatorna och jobb åt människor i utanförskap. Hon berättade om ett möte med en 10-årig flicka i ett utsatt område i Göteborg. Kvällen innan hade en man blivit skjuten mitt i bostadsområdet. Flickan berättade för Ebba att hon blivit van vid att människor blir skjutna på gatorna där de leker.

    – Vi ska inte låta våldet och hopplösheten vinna! utropade Ebba.

    Ebba Busch Thor berättade också om att Kristdemokraterna i höst speciellt kommer att tala om de äldre och att man inte ska vara rädd för att bli gammal. Kristdemokraterna har länge varit de äldres röst.

    – Vi är de äldres röst och efter valdagen den 9 september kommer de äldre åter att ha en röst vid regeringsbordet, sade Ebba.

    Rikstinget var en bra start på valåret. Om mindre än ett år är det val och Kristdemokraterna är ett valrörelseparti. Vi är suveräna på att driva valrörelse och vi ska visa alla skeptiker ännu en gång att Kristdemokraterna är valvinnare! Ebba Busch Thor formulerade det bra:

    – Låt längtan efter förändring bära er och bära Kristdemokraterna till valseger. Inte för vår skull – utan för alla de som behöver förändring och ett välfärdslöfte som man kan lita på.