• Ett spektrum av kristdemokrati

    AnnMari Wiberg, Kristdemokraterna Värnamo (Foto: Erik Wiberg)

    Ann-Mari Wiberg är en av de som var med på Kristdemokraternas Kandidatutfrågning och medlemsomröstning i måndags. Hon skrev ner sina reflexioner från kvällen i form av en idéresa från den stora världen till den lilla och nära. Under resan ser hon hur kristdemokratin hänger ihop genom historien och mellan olika politiska nivåer.

    Ett spektrum av kristdemokrati

    Jag gör en total make-over av mitt arbetsrum. Sållar, rensar, kastar. Vad blir kvar av böcker? Jo t ex, Känsla för Europa av Alf Svensson och Sigfrid Leijonhufvud, Ett Magasin om Kristdemokraternas 50 år, To Speak for the World av Dag Hammarskjöld, Ansvarstagande OCH gemenskap – idéer för en starkare kristdemokrati.

    Det är en värld att bottna i. Visst lever jag i Värnamo, men landet, nationen, är nära. De europeiska förhållandena möter jag dagligen och inte minst på resor. Som i somras över kontinenten. Där har gränserna inte varit långvariga. Angela Merkel med sin kristdemokratiska ledning visar på hållbarhet. Besöket i Aachen visade klart att EU inte är något nytt. På 700-talet växte ett Europa fram genom Karl den Store, eller Charlemagne som är namnet på franska och engelska.

    Historia och geografi – rörelsefriheten och den digitala världen visar klart vår samhörighet med övriga länder i Europa. Jag är väldigt glad att Lars Adaktusson finns i Europaparlamentet med en stark röst. Inte minst i Dag Hammarskjölds anda – även om FN i dagens tappning har blivit kidnappat av andra värderingar än de ursprungliga.

    Vår värld – här i Värnamo. Vad tänker Kristdemokraterna om Värnamos framtid?

    På måndagskvällen fick jag möta dem, ställa frågorna. Raden av kommunpolitiker, Camilla Rinaldo Miller, Christer Fjordevik, Margareta Svensson, Gunnar Crona, Lena Freij, Håkan Johansson, Arnold Carlzon, Xhilda Bushati. De som satsar tid, kraft, kunskap för folket här.

    Ett spektrum av genomlysande värderingar: Tillit, samhällsgemenskap, närhet människor emellan. Konkreta råmärken att satsa på: elevhälsogaranti, cykelstrategi, närodlat. Kransorternas behov och P-Hus i city.

    I en orolig omvärld och samhällets sårbarhet lyftes frågan om säkerhet på kommunal nivå.

    Jag kommer att rösta på Kristdemokraterna!

    Ann-Mari Wiberg


    Publicerad:

    • 2018-01-20: Värnamo Nyheter