-
Synpunkter på förslaget till översiktsplan
Mycket är positivt med förvaltningens förslag till översiktsplan, och vi är tacksamma över det arbete som har lagts ner, bland annat på digitaliseringen. Planen ger möjlighet till bostadsutveckling i kommunens alla delar. Vision 2030 sägs ligga till grund – med “goda livs- och boendemiljöer” som målbild. Och en av strategierna är att “värna, utveckla och tillgängliggöra natur- och rekreationsområden”. Allt detta är högst angeläget.
Vi kristdemokrater menar dock att visionen och strategin inte i lika hög grad verkar gälla för alla delar av kommunen. I Insjön föreslås flera nya områden för verksamhetsutveckling som kringgärdar orten, på bekostnad av åker- och skogsmark samt natur- och rekreationsområden. Industrin är viktig då den skapar tillväxt och arbetstillfällen, men vi menar att det finns fler viktiga värden. Det handlar om tillgång till sjö och älv, friluftsliv, en bevarad landskapsbild samt en skyddad närnatur. I övriga kommundelar anser vi att balansen är bättre mellan de olika intressena.
Kristdemokraterna har tagit del av Insjöns intresseförenings inlämnade synpunkter och ställer sig till stor del bakom dessa. Mer specifikt har vi följande synpunkter på planen för Insjön, som numreras och illustreras i en bifogad karta:
- Ett eventuellt nytt område för verksamhetsutveckling vid Tomoku Hus AB ska inte placeras öster om kraftledningen, med hänsyn till närboende, och inte heller norr om den norra infartsvägen, med hänsyn till älvområdet och Solbyvändan. Älvområdet är det närmaste naturområdet för förskolan och skolan i Insjön och används ofta av dessa verksamheter. Dessutom är Solbyvändan det enda stället i och söder om Insjön där det är möjligt att promenera längs med vattnet. Därför ska denna bevaras och utvecklas. Bullerskydd och visuellt skydd är viktigt vid en utvidgning av industrin, liksom god tillgång till vandringsleden.
- Det nya området för verksamhetsutveckling väster om Bergkvist Siljan AB ska tas bort från planen. Ytterligare exploatering västerut får betydande konsekvenser, både vad gäller buller och det visuella. Tidigare har det bestämts att industrin inte skulle utvidgas längre västerut mot bostadsområdet. Den vinkelbyggnad som står längs med Timmervägen skulle vara den yttersta gränsen och skärma av industrin. Syftet med och behovet av detta kvarstår. All yta inom det existerande industriområdet ska nyttjas fullt ut innan ytterligare exploatering blir aktuellt.
- Ett eventuellt nytt område för verksamhetsutveckling söder om Bergkvist Siljan AB ska inte placeras öster om järnvägen, med hänsyn till Åhlbybadet, och inte heller väster om kraftledningen, med hänsyn till närboende och miljön vid Åhls kyrka, vars minneslund ligger alldeles intill Timmervägen. Exploateringen bör vara så liten som möjligt för att bibehålla jordbruks- och betesmark samt minimera den visuella påverkan, bullernivåerna och annan miljöpåverkan.
- Det nya området för verksamhetsutveckling mellan Holen och Sätra ska tas bort från planen. Jordbruks- och betesmarken liksom skogsområdet i södra delen, som bland annat används av barn- och ungdomsverksamheter för friluftsaktiviteter, ska bevaras.
- Det nya området för verksamhetsutveckling söder om Hjultorget Västra ska vara kvar i planen. Nya områden för verksamhetsutveckling norr om Hjultorget Västra på Övre Heden 1:5 (1) och norr om Clas Ohlsons distributionscentral på Nedre Heden 10:6 (1), föreslagna av Insjöns intresseförening, ska läggas till i planen, om kommunen bedömer det som lämpligt.
- Ett eventuellt nytt område för verksamhetsutveckling öster om riksväg 70 ska inte placeras där det befintliga elljusspåret går. Där ska istället tätortsnära rekreationsområde markeras. Området för verksamhetsutveckling ska också begränsas i södra delen, med hänsyn till närliggande fastigheter.
- Det nya området för bostadsutveckling i Tunsta ska vara kvar i planen.
- Det nya området för bostadsutveckling på Sandgärdet ska vara kvar i planen.
- Det nya området för bostadsutveckling väster om Åhls kyrka ska vara kvar i planen.
- Det nya området för bostadsutveckling i Sätra ska vara kvar i planen.
- Ett nytt område för bostadsutveckling mot Sätergläntan, föreslaget av Insjöns intresseförening, ska läggas till i planen, om kommunen bedömer det som lämpligt.
- Den kommunala vandringsleden Solbyvändan ska markeras som tätortsnära rekreationsområde på samma sätt som strandpromenaderna i Leksand och Åkerö. Det ska även läggas till en förlängning av vandringsleden så att den ansluter till Timmervägen i öst, där det idag inte finns någon bra anslutning, inte minst för förskole- och skolbarnens skull. Dessutom ska den förlängas västerut längs med vattnet, förbi industrin och under broarna, för att ansluta till bygatorna i Tunsta.
- Bad- och båtplatsen i Åhlbyn, även kallat Åhlbybadet, ska markeras som tätortsnära rekreationsområde. Det ska även från platsen läggas till en väg, det vill säga ett vägreservat, som ansluter till Faluvägen samt en gång- och cykelväg som korsar järnvägen och ansluter till Timmervägen, lämpligen även vidare till Kyrkvägen och/eller Faluvägen. Bullerskydd och visuellt skydd är viktigt, liksom god tillgång till platsen, även med tungt släpfordon. Åhlbybadet är viktigt för insjöborna, inte minst för barnfamiljer. Det är den enda platsen där det är möjligt att ta sig ner till och ut på sjön. Och den används till allt från sommaraktiviteter som bad, båtturer och picknickar till vinteraktiviteter som pimpelfiske, sparkturer och skidåkning.
- Det tätortsnära rekreationsområdet på Vattberget ska vara kvar i planen.
- Det tätortsnära rekreationsområdet söder om Insjöns idrottsplats ska vara kvar i planen och utökas så att hela elljusspåret ligger inom området.
Kristdemokraterna vill se ett fortsatt företagsamt men även vackert Insjön, med goda livs- och boendemiljöer och möjligheter till rekreation och friluftsliv. Vi menar att visionen och strategin inte är lika tydlig för Insjön och att de därför måste lyftas fram särskilt, på samma sätt som i övriga delar av kommunen.
/Kristdemokraterna Leksand
Carin Malm (KD), Insjön, gruppledare och ledamot i fullmäktige
Oliver Rolands (KD), Åkerö, vice gruppledare och ersättare i fullmäktige
Sven Påfvels (KD), Västanvik, ersättare i fullmäktige och samhällsbyggnadsutskottet
Mikael Kyller (KD), Siljansnäs, ledamot i fullmäktige
Per Wiman (KD), Häradsbygden, ledamot i fullmäktige
Noomi Persson (KD), Insjön, kassör och styrelseledamot i partiavdelningen