-
Yrkande om funktionsnedsatta
Återremiss av program för främjande av funktionsnedsattas livssituation i Leksands kommun
Motivering
Det förslag som presenterats för politikerna har stora brister. Det saknas ett tydligt syfte för hur programmet ska användas. Det saknas också mätbara mål med tillhörande strategier.
Kristdemokraterna anser att programmet ska vara ett av kommunens styrande dokument. Det är därför viktigt att detta program liksom övriga styrdokument tydliggör både för organisationen och för invånare, brukare, kunder, leverantörer, samarbetspartner och andra intressenter, vad som förväntas av förvaltningar och bolag.
I programmets syfte står ”Leksands program för främjande av funktionsnedsattas livsvillkor i möjligaste mån ska identifiera och undanröja specifika hinder för dessa personer” samt att programmet ska leda till att alla kan ta del av kommunens tjänster, service och verksamhet samt att fler personer med funktionshinder ska anställas i kommunen”.
Kristdemokraterna anser att syftet med programmet bör vara att förtydliga vad som förväntas av kommunens nämnder/styrelser och förvaltningar/bolag för att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga utan diskriminering, på lika villkor som andra.
Under punkt 7, Ansvar och uppföljning står ”Med utgångspunkt i Leksands kommuns vision ska programmet för främjande av funktionsnedsattas livssituation, ses som ett verktyg och en vägledning i det dagliga arbetet för både den kommunala politiken och förvaltningen”.
Kristdemokraterna anser att programmet ska ses som en plan som syftar till att uppnå ett mål. Det övergripande målet är naturligtvis att se till att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionshinder efterlevs. I programmet saknas strategier för hur målet ska nås. Samt vem som ansvarar för vad i arbetet med att nå det övergripande målet.
Under punkt 9, Samarbete med handikapporganisationerna står, Leksand ska i enlighet med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, artikel 4, nära samråda med och aktivt involvera personer med funktionsnedsättning, däribland barn genom de organisationer som företräder dem. Detta innebär att synpunkter från handikapporganisationerna samlas in, innan beslut fattas om förändringar och åtgärder som kan påverka personer med funktionsnedsättning.
Kristdemokraterna anser att det är otydligt hur personer och speciellt barn med funktionshinder aktivt involveras i beslutsprocesser om förändringar och åtgärder som kan påverka dem. Samt vem som ansvarar för att det sker.
Under punkt 9.2.1 Syfte står ”När det gäller kommunala frågor av specifikt intresse för något av de kommunala råden ska en dialog ske. Det innebär att rådet ges möjlighet att lämna sina synpunkter på ärendet under beredningen. Dialogen kan lämpligen ske genom att ansvarig handläggare deltar vid något av rådets ordinarie möten och där den aktuella frågan utgör en punkt på dagordningen. I mycket speciella ärenden kan det bli aktuellt med inflytande”.
Kristdemokraterna anser att formuleringen är olycklig och bör ses över, då den inte hör hemma i programmet för främjande av funktionsnedsattas livssituation i Leksands kommun. Programmet bör tydliggöra hur dialog och inflytande blir möjlig för personer med funktionsnedsättning.
Ytterligare en motivering till återremiss är att trots att förslaget varit på remiss har det varit svårt att få in återkoppling och synpunkter från berörda.
Kristdemokraterna anser att personer med funktionsnedsättningar bör vara delaktiga i processen med att ta fram “Program för främjande av funktionsnedsattas livssituation i Leksands kommun”.
Carin Malm
Gruppledare för Kristdemokraterna
Leksand