• Stoppa S förslag om friskolor

  Socialdemokraterna har nyligen presenterat ett förslag att förbjuda nyetablering eller utökning av konfessionella skolor, förskolor och fritidshem. Konfessionella skolor som omfattas är kristna, judiska och muslimska. Förslaget är pinsamt och ogenomtänkt. 

  Förslaget ”Stopp för nya religiösa friskolor och nationellt skolval för att återta den demokratiska kontrollen över skolan” från Socialdemokraterna som kommenteras av vår skolminister som skriver ”Det handlar om att skolan ska förmedla kunskap – inte religiös indoktrinering”. 

  Det här innebär en kollision med flera av våra mänskliga rättigheter, och med flertalet av de internationella lagar och konventioner som gäller som lag i Sverige.

  I en skarp debattartikel i Svenska Dagbladet bemöter ärkebiskop Antje Jackelén Socialdemokraternas förslag som en förolämpning mot oss alla medborgare.

  ”Skolministern förmedlar alltså intrycket att en konfessionell huvudman, exempelvis Svenska kyrkan, innebär att skolan ägnar sig åt religiös indoktrinering i stället för kunskaps­förmedling. Hon gör gällande att religion är motsatsen till kunskap och att konfessionella skolor undergräver demokratin. Sådan argumentering är en förolämpning av medborgarna i allmänhet och den majoritet av medborgarna som är medlemmar i ett trossamfund i synnerhet.”

  Att Socialdemokratin i sann gammal anda försöker lära oss demokratiska värderingar eller kalla det socialistiska värderingar via skolans utbildningssystem är inget nytt. Den är ohederlig och falsk. Vi bör i stället skydda individen från en överförmyndande stat, som bestämmer om vi lever upp till politiskt korrekta värderingar eller inte.

  För kommunens många friskolor skulle detta vara förödande om konfessionella inslag skulle förbjudas.

  Internationellt skulle Sverige hamna i en liten och ökänd samling länder där det inte är tillåtet att starta skolor med kristen inriktning, nämligen Kuba, Nordkorea, Libyen Saudiarabien och Gambia. 

  ”Det faktum att de allra flesta konfessionella skolor i Sverige är välfungerande, betonas av ärkebiskopen, som påminner om att inte fler än en procent av landets elever går där, vilket i en internationell jämförelse är mycket lite jämfört med bland annat Storbritanniens 37 procent och Nederländernas 75 procent.” 

  Igen, vi behöver skydda individen från en överförmyndande stat.

  Thomas Axelsson (KD) Vaggeryds kommun
  Ordförande