• Ett hederligare Sverige

    Stefan Attefall, Jönköping, Kristdemokraternas gruppledare i Riksdagen.

    Stefan Attefall, Jönköping, Kristdemokraternas gruppledare i Riksdagen.

    Lördagen den 2 september fick Kristdemokraterna Värnamo besök av gruppledaren i Riksdagen, Stefan Attefall, Jönköping, som presenterade sitt personliga valmanifest.

    Hederlighet ska löna sig. Det lovade Stefan Attefall, kristdemokratisk riksdagsledamot från Jönköping när han presenterade sitt personliga valmanifest.

    I Jönköpings län finns en stark tilltro till dygder och värden som hederlighet, ärlighet och personligt ansvarstagande. Hårt arbete och utbildning ska belönas. Dessa värden var en viktig orsak till att Sverige växte fram till att bli ett rikt land. På område efter område går vi nu i motsatt riktning.

    Exempelvis växer den svarta ekonomin. Den omfattar mer än 100 miljarder, vilket motsvarar 5 procent av BNP. Svartjobb, skatte- och bidragsfusk är alltför vanligt förekommande och innebär förutom att stat- och kommun går miste om tiotals miljarder kronor i skatteintäkter att ett ohederligt beteende blir allt mer accepterat. I vissa kretsar får fuskare och smitare rent något av hjältestatus. Sanning och rätt blir allt mer sällan de rättesnören som präglar media och den offentliga debatten.

    Självklart går det inte att med politiska beslut ordna fram hederlighet. Men politiken kan främja de beteenden som ”lönar sig” i vårt samhälle. I riksdagen kommer jag att arbeta för ett Sverige där hederlighet lönar sig, där ansvarstagande kommer naturligt och där värdighet präglar vårt sätt att förhålla oss till varandra.


    Manifest för hederlighet

    1. Fler jobb – bryt utanförskapet
    Över en miljon svenskar är arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionerade eller skulle vilja arbeta mer än vad de får. Det mänskliga priset är högt. Men hela samhällssolidariteten undergrävs också när stora grupper inte får vara med i samhällsbygget.
    2. Slopa fastighetsskatten
    Fastighetsskatten är en omoralisk skatt och måste därför bort. Den undergräver tilltron till skattesystemet. Kopplingen till taxeringsvärdena måste brytas. För att finansiera detta på ett ansvarsfullt sätt bör en låg kommunal avgift införas och skatten på vinsten vid en försäljning höjas något.
    3. Stoppa vänskapskorruptionen
    Höga statliga chefer måste utses på ett öppet sätt, och efter förtjänst och skicklighet. Inte efter partibok. En ny utnämningspolitik måste till där tydliga kravspecifikationer anges, tjänsterna utannonseras och urvalet sker utan partipolitisk hänsyn. Hela processen måste kunna granskas i efterhand.
    4. Gör de svarta jobben vita
    Genom att sänka priset på hushållstjänster kan svarta jobb göras vita. Skatten på tjänster såsom fönsterputsning, snöskottning och städning bör halveras. Därigenom kan också barnfamiljer få råd att köpa sig mer tid för sina barn.
    5. Inrätta en hederlighetsdelegation
    En hederlighetsdelegation ska ha som uppgift att granska skatte- och bidragsregler och byråkratiska rutiner så att ett hederligt beteende alltid uppmuntras och underlättas. Delegationen bör granska nya lagar och förordningar i syfte att hitta fel och svagheter hos systemet på samma sätt som avsikten varit med småföretagardelegationen eller den så kallade Simplexgruppen som tillsattes för att se över onödigt regelkrångel som drabbar småföretagen.
    6. Stärk den ideella sektorn
    Ett varmt och omtänksamt samhälle förutsätter idealitet och att dygder som personligt ansvar, solidaritet och empati främjas. Detaljstyrningen av den ideella sektorn – föreningsliv, hjälporganisationer, kyrkor och samfund ska upphöra. Avdragsrätt ska införas för gåvor till ideella organisationer.
    7. Tillsätt en värdekommission
    En värdekommission bör tillsättas, som syftar till att stimulera till ett fördjupat samtal kring etik, människosyn, hederlighet, personligt ansvar och jämställdhet.
    8. Inför en civilkuragelag
    En civilkuragelag införs, vilken gör var och en skyldig att efter sin förmåga bistå en
    medmänniska i nöd.
    9. Höj statusen på medborgarskapet – lyft även fram skyldigheterna!
    Statusen för medborgarskap måste höjas, bland annat genom en ceremoni när medborgarskap erhålls. Alla som blir myndiga och som beviljas svenskt medborgarskap bör få en medborgarbok, som beskriver våra rättigheter, skyldigheter och vårt ansvar.
    10. Fler poliser
    För att öka tryggheten ska fler polistjänster inrättas.

    Jönköping, augusti 2006

    Stefan Attefall
    Riksdagsledamot