• Barns trygghet kräver mindre barngrupper

    Barngruppernas storlek i förskolan behöver hållas nere och arbetet med att rekrytera och behålla förskolelärare prioriteras. Det menar Karl Henriksson (KD), kommunalråd och ordförande i förskolenämnden, som tillsammans med övriga kommunalråd i den ledande koalitionen deltog i en presskonferens på onsdagen.
    – Vår främsta ambition under den här mandatperioden är att hålla nere barngruppernas storlek i förskolan. Barn behöver känna sig trygga och vi har ett ansvar att ge dem det, säger han.

    Barns trygghet är förutsättningen för ett tryggt samhälle. Det är Kristdemokraternas utgångspunkt när man inför den nya mandatperioden vill fokusera på att hålla barngruppernas storlek nere i förskolan. Stöd finns bland annat att hämta i forskning som menar att för stora barngrupper skapar stress bland barnen och bidrar till en sämre inlärningsförmåga och hämmar språk- och identitetsutvecklingen.

    – Små barn är väldigt beroende av att ha täta vuxenkontakter som de kan knyta an till. I stora grupper är detta svårt. Därför är det viktigt att hålla barngruppernas storlek nere så att barnen känner sig sedda och bekräftade, och mest prioriterade är de yngre barngrupperna, säger Karl Henriksson.

    Men det är inte bara barngruppernas storlek som är avgörande för en trygg förskolemiljö. Kristdemokraterna tycker att det är viktigt att kommunen erbjuder kompetensutveckling till förskolepersonalen så att arbetsplatsen blir mer attraktiv.

    – Huddinge har ett stort behov av att rekrytera nya förskolelärare, men vi måste också jobba på att behålla de förskolelärare vi har. Kontinuiteten bland personalen är jätteviktig för att barnen ska känna trygghet. Att utvecklas i sin yrkesroll är en viktig drivkraft för många förskolelärare och jag beundrar det engagemang jag ser när jag är ute och besöker förskolorna. För att minska personalomsättningen behöver kommunen som arbetsgivare se till att personalen trivs och vill stanna kvar. Bland annat bör de administrativa uppgifterna minska så att mer tid kan läggas på barnen, säger Karl Henriksson.

    Under mandatperioden kommer Kristdemokraterna också att jobba för att locka fler dagbarnvårdare till kommunen, både i privat och kommunal regi. Man kommer även att fortsätta arbetet med en större valfrihet inom äldreomsorgen samt arbeta för att kommunens hemlösa tas omhand på ett bättre sätt, med evidensbaserade metoder som bidrar till en minskad risk till långvarigt utanförskap, till exempel ”Bostad först”.

    karlhenriksson

    Karl Henriksson (KD).