• Låt anställda lära sig jobbet på jobbet

    Pressmeddelande 25 februari. För att fler ska komma i arbete behövs nya anställningsformer. Därför vill Kristdemokraterna införa introduktionsanställningar som ska bryta utanförskap och sänka tröskeln in på arbetsmarknaden.
    – Vi vill göra det enklare att anställa och låta personal lära sig jobbet på jobbet, säger Gorges Barkho (KD), ordförande i Kristdemokraterna Huddinge.

    Kristdemokraterna i Huddinge höll på lördagen sitt årsmöte och bjöd in Andreas Carlson (KD), gruppledare i riksdagen, som talade om partiets migrations- och integrationspolitik. Bland annat diskuterades Kristdemokraternas förslag om introduktionsanställningar och vilka fördelar de bär med sig.

    – Vi behöver hitta nya sätt för människor att ta sig in på arbetsmarknaden. Vårt förslag om introduktionsanställningar handlar om att 75 procent av arbetstiden ska innehålla jobb och 25 procent ska gå till utbildning. På det sättet skapar vi möjlighet för arbetsgivare att sänka lönen till 75 procent av kollektivavtalsnivån samtidigt som den anställda får lära sig hur arbetet fungerar på plats, berättar Gorges Barkho.

    Introduktionsanställningar är en anställningsform som främst riktar sig till nyanlända med låg utbildning och ungdomar som har en bristande utbildningsbakgrund, men utesluter inte någon så länge ingångslönen ligger på 22 000 kronor i månaden eller lägre.

    – Det finns många arbetsmarknadsåtgärder i dag men få leder till jobb. Därför behövs en förändring när nästan varannan nyanländ är arbetslös efter tre till fem år och var femte invånare utan gymnasiekompetens saknar arbete. Introduktionsanställningar är därför ett viktigt steg för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, säger Karl Henriksson (KD), kommunalråd i Huddinge.

    Introduktionsanställningen föreslås pågå i max fem år och ska inkluderas i Lagen om anställningsskydd (LAS). Inga kontroller behövs från Arbetsförmedlingen eller andra myndigheter. Anställningar som kräver eftergymnasial utbildning ingår inte i förslaget.

    För mer information:

    IMG_1017

    Gorges Barkho
    Partiavdelningsordförande
    070 624 14 81

    kalle bildtext

    Karl Henriksson
    Kommunalråd
    08 535 313 51