• Ökad frihet för äldre att styra över sin vardag

    Ett kristdemokratiskt vallöfte infriades när kommunstyrelsen i förra veckan godkände att den biståndsbedömda dagverksamheten för äldre ska innefattas av LOV (Lagen om valfrihetssystem).

    – Det här är ett viktigt beslut för våra äldre, säger Stephanie Hansson (KD), vice ordförande i äldreomsorgsnämnden.

    Nu får Huddinges äldre ett ökat utbud när de ska välja sin beviljade dagsysselsättning. I samband med att LOV inkluderas i den biståndsbedömda dagverksamheten kommer privata aktörer som företag, ideella föreningar och organisationer att kunna konkurrera på samma villkor som kommunens verksamheter. Det innebär att de äldre kommer att erbjudas fler alternativ, och som ger dem möjlighet att välja den verksamhet som passar dem bäst.

    – För oss kristdemokrater är den enskildes behov en central del inom äldrepolitiken. Det är jätteviktigt att man själv får vara delaktig i beslut som rör sin vardag. Valfriheten spelar därför en väsentlig roll, eftersom den ökar de äldres möjligheter att styra över sin tillvaro, säger Stephanie Hansson.

    Beslutet om LOV kommer att slutgiltigt fattas av kommunfullmäktige den 11 april. I beslutet ingår endast den dagverksamhet som kräver biståndsbeslut, inte den öppna verksamheten som bland annat finns på kommunens seniorträffar.