• Omtvistade Österhagen får renare mark

    Efter många turer kring den gamla tippen Österhagen i Länna fattade kommunfullmäktige i förra veckan beslut om att marken ska saneras, samtidigt som man prövar förutsättningarna för 140 nya bostäder.
    – Äntligen är projektet på banan igen, säger Tomas Hansson (KD), tidigare ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige.

    Nedgrävda fordon, delar av kök, plaströr, porslin och tyger. I Österhagen har mycket hittats efter de provtagningar som man har gjort på olika platser i marken. Den okontrollerade dumpningen av schakt- och rivningsmassor som gjordes på 1980- och 1990-talet från olika Stockholmsbyggen har satt spår, och för att miljöförstöringen inte ska spridas planerar kommunen nu för en total markrensning.

    – Österhagen har funnits med i den politiska diskussionen länge. Den har tagits in och ut ur projektplanen och vi har lagt fram olika förslag för hur marken ska hanteras. Det har inte varit enkelt att nå fram till en lösning, men att det nya planuppdraget tar i med hårdhandskarna tycker jag är jättebra. Nu ska allt skräp tas bort och jorden tvättas. Det är ett viktigt beslut för vår natur, säger Tomas Hansson.

    Oppositionen har under hela den gångna vägen emotsatt sig att Österhagen ska vara med i projektplanen på grund av den förorenade marken. Nu tycks de dock ha ändrat sig, något som Tomas Hansson välkomnar.

    – Det känns bra att oppositionen har vaknat och insett att det faktiskt går att göra något bra av det här, säger han.

    I samband med Österhagens sanering kommer allt avfall som når ner till den oförorenade marken att grävas upp och källsorteras. Området, som till stor del ägs av en privat fastighetsägare och en mindre del av kommunen, kommer att saneras etappvis. Först när markrensningen är gjord och kommunen har godkänt arbetet kan inflyttning i de nya bostäderna ske. I området finns det även planer på ett äldreboende och i ett senare skede också en förskola.

    – Att vi bygger fler bostäder och planerar för kommunal service är bra eftersom det behövs, men viktigast i det här ärendet är att naturen får må bra igen. Österhagen har varit som ett öppet sår och som nu ska få läka, säger Tomas Hansson.

    Om allt löper enligt plan kommer ett planförslag för samråd vara klart till slutet av sommaren och planen antas till sen höst eller tidig vinter 2016.