• Senarelagd Södertörnsled hindrar utvecklingen i södra Stockholm

    Arbetet med utbyggnaden av Södertörnsleden skulle startat i år men Trafikverket har nu begärt hos regeringen att få göra om planeringen. Tvärförbindelsen ska binda samman E4/E20 vid Vårby med väg 73 vid Jordbro.

    – Det här kom som en blixt från klar himmel och jag är oerhört besviken, säger Tomas Hansson (KD), kommunalråd med ansvar för trafik- och samhällsbyggnadsfrågor.

    – Södertörnsleden är en nödvändig förutsättning för många av de nya bostäder och arbetsplatser som planeras i Huddinge. Att Södertörnsleden nu försenas i flera år innebär stora negativa konsekvenser för utvecklingen i hela den södra delen av regionen, säger Tomas Hansson.

    De nuvarande planerna har tagits fram, planerats och bedömts i omgångar sedan 1990-talet av Trafikverket. Nu, när ärendet ligger hos regeringen för prövning, har Trafikverket kommit till slutsatsen nuvarande projekt inte kommer att hålla vid en juridisk prövning.

    – Det är egentligen en skandal att det gått så här långt i processen innan Trafikverket insåg bristerna i sitt eget arbete. Nu är det oerhört viktigt att få till bra miljölösningar och en snabb och effektiv process så att Södertörnsleden kan bli verklighet så snart som möjligt. Det får inte bli några fler långbänkar hos Trafikverket i Borlänge, säger Tomas Hansson.