• Välkommet besked från Trafikverket

    Trafikverket väljer den norra korridoren för Tvärförbindelse Södertörn.

    – Tvärförbindelse Södertörn har funnits med i planeringen i många decennier och behovet av en ny väg har blivit allt mer akut allteftersom befolkningen på Södertörn har ökat. Därför är jag väldigt glad över att Trafikverket nu har tagit ett nytt steg på vägen mot byggstart, säger Kristdemokraternas kommunalråd Karl Henriksson.

    Det innebär att den nya vägen kommer att gå rakaste vägen från Haninge till Flemingsberg och vidare till Vårby Haga genom Glömstadalen. Från Gladö kvarn till korsningen med Huddingevägen kommer den att gå i en tunnel under Flemingsbergsskogen. För sträckan mellan Huddingevägen och Flottsbro-avfarten finns det två alternativ, antingen i tunnel eller i ytläge, men Huddinge kommun och Trafikverket har skrivit ett avtal om att sträckan ska dras i tunnel under förutsättning att det i Sverigeförhandlingen nås en uppgörelse om byggandet av Spårväg syd.

    – Valet av korridor är klokt, det ger både de kortaste restiderna och de bästa förutsättningarna för en smart och snabb kollektivtrafik mellan viktiga målpunkter i regionen som Haninge och Flemingsberg. Det här möjliggör en fortsatt snabb utveckling i södra delen av Stockholmsregionen och ger förutsättningar för många nya bostäder samtidigt som viktig naturmark får ett förstärkt skydd, konstaterar Karl Henriksson.