• Huddinge erbjuder bibliotekskort till papperslösa migranter

  På kristdemokratiskt initiativ infördes papperslösa migranters rätt till vård i Sverige under 2013. Samma år tog Alliansen i Stockholm stad ett kliv till och erbjöd papperslösa ett tidsbegränsat bibliotekskort. Nu väljer den politiska ledningen i Huddinge att gå i samma fotspår.
  – Kultur ska vara inkluderande och gälla alla, säger Jack Bassus (KD), ersättare i kultur- och fritidsnämnden.

  På kultur- och fritidsnämndens senaste möte togs beslutet att papperslösa migranter ska få tillgång till kommunbibliotekens böcker och service. En möjlighet som redan är prövad i landets tre största städer och som nu når Huddinge.

  – I dag måste man visa upp en id-handling eller vara skriven på en svensk adress för att ta del av bibliotekens utbud. Det skapar svårigheter för personer som vistas här men som inte är registrerade i landet. Det är inte rätt eftersom de redan befinner sig i en utsatt situation. Biblioteken ska finnas tillgänglig för alla – också för de papperslösa, säger Jack Bassus.

  Beslutet innebär att biblioteken ska göra undantag för de papperslösa migranterna genom en överenskommelse där migranternas adress blir samma som bibliotekets. Bibliotekskortet som de får kommer att vara tidsbegränsad och kortet spärras om förseningsavgifter överstiger 100 kronor.

  – De får i princip samma rättigheter och skyldigheter som oss andra låntagare, men överenskommelsen mellan dem och biblioteken gör det möjligt för dem att ta del av kultur och viktig information, avslutar Jack Bassus.