• Huddinge säger ja till region Stockholm

    Kommunstyrelsen sa på onsdagen ja till en regionbildning av Stockholms län. Väljer majoriteten av länets 26 kommuner att svara på samma sätt kan Stockholm bli en region från och med 2018.
    – Vi behöver möta de utmaningar kring bostadsbyggande, arbetstillfällen och infrastruktur som länet står inför. Som region skulle vi få ett tydligare ansvar och bättre förutsättningar att klara av dem, säger Karl Henriksson (KD), kommunalråd.

    Stockholm befinner sig i en expansiv period med en befolkningsökning om 35 000-40 000 personer per år. Det gör länet till en av de storstadsregioner i Europa som växer snabbast, och innebär att befolkningen kan nå tre miljoner-strecket inom de närmsta 30 åren. Utmaningarna som tillkommer med den stora tillväxten kräver därför en samordning av fler politiska områden. Områden som i dag är utspridd på både landstinget och staten. Därför har Stockholms läns landsting påbörjat en dialog med samtliga kommuner i länet om att ansöka om regionbildning.

    – Det känns bra att Huddinge har sagt ja till ett region Stockholm. Vi i Kristdemokraterna är starkt positiva och ser många fördelar med en regionbildning. Bland annat kan ansvarsområden som i dag ligger på länsstyrelsen överföras till lokala stockholmspolitiker, som till exempel trafikplanering. Det skulle ge oss en bättre helhetsbild över Stockholmsområdet och ge medborgarna större inflytande eftersom besluten fattas av folkvalda politiker. Vi ser ingen poäng med att lokala frågor ska beslutas av statliga tjänstemän, säger Karl Henriksson.

    Kommunen skriver i sitt remissvar att det finns stora fördelar med ett starkt regionalt utvecklingsarbete och ställer sig positivt till att en regionbildning ska omfatta Stockholms län.
    Kommunernas avgörande roll betonas också och man ser gärna att ett samverkansorgan mellan kommuner och region bildas.

    – I samband med en regionbildning påverkas inte kommunernas självständighet, i stället skapas en större insyn i regionala utvecklingsfrågor som ger oss inflytande över besluten. Ett samverkansorgan skulle underlätta det samarbetet, säger Karl Henriksson.