• Skateparken i Nytorps mosse får nytt utseende

    Efter flera år av diskussioner står det klart att skateparken i Nytorps mosse byggs ut. För kristdemokraten och tidigare styrelseledamoten i Stockholm Sub Surfers, Mikael Valier, är beskedet klart positivt.
    – Skälen för att bygga skateparker är många. Men främst fyller de en funktion för ungdomar som inte har någon vettig plats att vara på, säger han.

    Skateparken i Nytorps mosse ligger precis i hjärtat av Skogås-Trångsundsområdet. Sedan första etappen stod klar 2009 har den varit ett återkommande diskussionsämne för både Huddinge kommun och skateföreningen Stockholm Sub Surfers. Anledningen är att båda vill se en utbyggnad av parken, men på grund av för höga kostnader har projektet blivit försenat.

    Kristdemokraternas Tomas Hansson, tidigare ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är en av de som har drivit på att utbyggnaden ska bli av. Han menar att Nytorps mosse är en perfekt plats för en skatepark eftersom det finns tillgång till andra rekreationsytor, som en konstgräsplan och motionsspår.

    – Vi vill uppmuntra till mer spontanidrott och därför har det varit en viktig fråga att parken ska byggas ut. Problemet har dock varit att den tilltänkta marken är dålig och det har lett till högre kostnader än vad vi från började hade tänkt, berättar han.

    Kommunen började därför undersöka andra platser för att se om det fanns några billigare alternativ. Bland annat diskuterades det framtida Entré Skogås, men även där var marken dålig. Därför har man valt att gå tillbaka till ursprungsplanen med en utbyggnad av den redan befintliga parken.

    – Det är viktigt att skateboardåkare har någonstans att vara. Många av dem är ensamvargar och det är svårt att få deras röst hörd om de inte är med i någon förening. Men här har Huddinge kommun varit ett föredöme. Man har valt att hitta lösningar på problemet i stället för att avstyra det hela. Det är väldigt positivt, säger Mikael Valier.

    Skateparken i Nytorps mosse väntas få en ny design under 2015. Kostnaden blir 5,8 miljoner kronor.