• Vårdnadsbidrag – en fråga om valfrihet

  Som svar på insändaren Dags att avskaffa vårdnadsbidraget förklarar Karl Henriksson (KD), kommunalråd och ordförande i förskolenämnden, i förra veckans nummer av Mitti Huddinge varför en reform som vårdnadsbidraget behövs.

  Vårdnadsbidrag – en fråga om valfrihet

  Chris Smith och Johan Knutz (FP) kritiserar i Mitt i Huddinge den 2 juni vårdnadsbidraget med påståenden om att det är en kvinnofälla och att det hindrar barns utveckling. De bortser helt från värdet av familjernas möjlighet att själva bestämma över sin vardag, själva syftet med reformen.

  De flesta familjer uppskattar förskolan. Kristdemokraterna arbetar för att höja kvaliteten i förskolan genom att öka andelen förskollärare och hålla barngruppernas storlek nere. Men alla barn är unika och ingen familj är den andre lik och därför är det viktigt att fler alternativ kan erbjudas. Som politiker ser jag det inte som min uppgift att styra familjernas livspussel utan att underlätta för dem att få ihop livet.

  Vårdnadsbidraget är ett uppskattat alternativ för många familjer. Vi kristdemokrater och den politiska ledningen i Huddinge kommer fortsätta att stå emot de krafter som vill motarbeta valfriheten och familjernas rätt att forma sin egen vardag. Därför värnar vi vårdnadsbidraget och andra alternativ i barnomsorgen. Varför liberaler tycker att denna frihet är fel väg att gå är för mig svårbegripligt.

  Karl Henriksson (KD)
  Kommunalråd och ordförande i förskolenämnden