• Garantera parboende i all vård och omsorg i Linköping

    Kristdemokraterna har varit drivande för att införa en nationell parboendegaranti för äldre. Vi tror att människan behöver få tillgång till ett sammanhang, vara del av en gemenskap och få möjlighet att tillfredsställa sina sociala behov för att må bra. Linköping lever inte upp till möjligheten att erbjuda parboende i alla våra boenden för äldre. Inte heller finns det någon rätt för personer med insats inom LSS att bo med sin partner. Kristdemokraterna i Linköping har därför lämnat in en motion där vi föreslår parboendegaranti inom alla vård- och omsorgsboenden i kommunen.

    – De äldre som önskar få bo tillsammans med sin livspartner får i vår stad svårt att kräva sin rätt. Endast 44 procent av äldreboendeenheterna i kommunen erbjuder möjlighet till sammanboende. I genomsnitt är det i Sveriges kommuner 70 procent av boendena som erbjuder parboende och vi ligger därmed långt efter många andra städer, säger kommunalråd Sara Skyttedal.

    – Vi vill också utöka rätten till parboende så att det gäller för alla åldrar. Linköping är det endast 46 procent av boenden inom LSS som kan erbjuda möjligheten att bo tillsammans med en partner. Dessa siffror är oroväckande, inte minst då rikssnittet är hela 81 procent. Det är dags för Linköping at göra insatser för att minska ensamheten för människor i våra vård- och omsorgsboenden, fortsätter Skyttedal.

    För mer information kontakta gärna:

    Sara Skyttedal (KD)
    Kommunalråd
    sara.skyttedal@linkoping.se

    Felix Grönqvist (KD)
    Politisk sekreterare
    felix.gronqvist@linkoping.se
    072 – 24 007 25