-
Kristdemokratiska svar på klimatutmaningarna
Kristdemokraterna lägger de skarpaste förslagen om grön skatteväxling sade Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg, när han talade klimatpolitik vid Kristdemokraternas årsmöte i Värnamo. Årsmötet skickade också tre motioner till årets Riksting och självklart valde man en ny styrelse.
– Kristdemokraterna har länge drivit på för en grön skatteväxling och lagt flera skarpa förslag, sade Helsingborgs kommunalråd Lars Thunberg (KD) som talade vid Kristdemokraternas årsmöte på Kafferepet i Värnamo. Vi höjer skatter på miljöskadlig verksamhet och sänker samtidigt skatten på arbete och pensioner så att fler får behålla mer av sin egen inkomst varje månad.
Lars Thunberg är ordförande i Kristdemokraternas miljöpolitiska arbetsgrupp som nyligen presenterade en rapport med många konkreta förslag för ett hållbarare Sverige. Rapporten utgår från kristdemokratiska idéer med ingångsvärden som förvaltarskapsprincipen, försiktighetsprincipen, att alla ska ges förutsättningar att göra rätt och långsiktighet i lagar, regler och styrinstrument. Den mynnar ut i ett antal konkreta och radikala förslag för ett bättre klimat, som:
- För att öka användningen av återvunna material i nyproduktion av textil föreslår vi en råvaruskatt på icke-återvunna textilier på 10 000 kronor per ton.
- Det behövs krafttag för att minska användningen av konventionella plaster i engångsartiklar och ersätta dem med biologiskt nedbrytbara alternativ. Vi föreslår därför införandet av en ny skatt på plastpåsar i detaljhandeln på 1 krona per påse.
- Kristdemokraterna föreslår att ett tydligt system för personfordon införs med miljöklassning från A till G. Den som köper en bil med betyg A-C får en bonus som motsvarar betygsnivån och den som köper en med betyg E-G får betala en avgift.
- Energi från solen måste utnyttjas mycket bättre i den svenska energimixen. I somras införde dock regeringen en ny energiskatt på solel från anläggningar med en effekt över 255 kilowatt. Kristdemokraterna föreslår att denna straffskatt på solkraft genast tas bort.
Om Lars Thunberg (KD), Helsingborg
Som mångårig ordförande i miljönämnden i Helsingborg, och de senaste åren som kommunalråd, har Lars Thunberg drivit ett offensivt miljöarbete som bland annat ledde till priset för Bästa Miljökommun 2009. Sedan dess ligger man i framkant med flera andra utmärkelser. Så sent som i onsdags tog kommunstyrelsen beslut om att införa Sveriges vassaste klimatväxlingsprogram för tjänsteresor, framdrivet av Kristdemokraterna.
Lars Thunberg är idag ordförande för den nationella branschorganisationen FAH – Kommunerna och Miljön och var 2001-2015 ordförande i kommunnätverket Sveriges Ekokommuner, där även Värnamo kommun är medlem.
Efter fika var det dags årsmötesförhandlingar. Ur styrelsens verksamhetsberättelse kunde årsmötesordföranden Christer Fjordevik läsa om ett verksamhetsår då Pär-Magnus Möller fick ta emot Vitsippspriset och då partiavdelningen i Värnamo arrangerat marknadsaktiviteter, höstfest och medlemsmöten med olika teman som höghastighetsjärnvägar och jordbrukspolitik.
Från kommunfullmäktigegruppens verksamhetsberättelse kunde årsmötet läsa om ett engagerat debattår med många kristdemokrater som hörts ifrån Kommunfullmäktiges talarstol. Den kristdemokratiskt präglade visionen för Värnamo kommun har varit ledord för många beslut som tagits.
Årsmötet beslutade att styrelsen ska bestå av 13 personer. Gunnar Crona valdes till ordförande och Christer Fjordevik till vice ordförande.
Till nya styrelseledamöter på två år valdes Håkan Johansson, Gunnel Youngström, Torbjörn Eriksson, Lena Freij och Mario Mikulic.
Arnold Carlzon, Ibrahim Candemir, Camilla Rinaldo Miller, Patrik Ekvall och Xhilda Bushati är valda till årsmötet 2018.
Årsmötet beslutade vidare att inte välja några till ersättare till styrelsen.
Utöver dessa val valde årsmötet även nomineringskommitté, valledare och ett antal funktionärer. Medlemsavgiften fastställdes till 180 kronor. Styrelsens förslag till verksamhetsplan med budget för 2017 antogs.
Årsmötet tillstyrkte även tre motioner till årets Riksting, angående en ny asyl- och migrationspolitik, maxtid och maxtaxa inom förskolan och hur fungerar LOU i praktiken, och skickade dem vidare till Rikstinget
Läs mer från årsmötet
[2016 års verksamhetsberättelse för Kristdemokraternas partiavdelning i Värnamo]
[Verksamhetsberättelse 2016 för Kristdemokraternas fullmäktigegrupp i Värnamo]
[En ny asyl- och migrationspolitik]
[Maxtid och maxtaxa inom förskolan]
[Hur fungerar LOU i praktiken]
2016 års verksamhetsberättelse för Kristdemokraternas partiavdelning i Värnamo
Verksamhetsåret inleddes med årsmöte i Gummifabriken i Värnamo.
Vid årsmötet hade vi besök av partisekreterare Acko Ankarberg som höll ett inspirerande tal och Arken Jazztrio underhöll med musik. Camilla Rinaldo Miller avtackades efter ett välförrättat värv som ordförande. Till ny ordförande för partiavdelningen valdes Gunnar Crona.
På alla hjärtans dag den 14 februari delade vi ut vitsippspiset till kyrkoherde Pär-Magnus Möller. Motiveringen till priset var Pär- Magnus engagerade arbete för att organisera över 100 volontärer till att hjälpa till med mat utdelning till flyktingar i församlingshemmet.
På marknaden i juli hade vi besök av seniorernas våffelvagn, som bjöd på välsmakande våfflor och besökarna fick också aktuella broschyrer.
En stor händelse för partiavdelning var att i augusti lämnade vi den gamla hyrda lokalen på Storgatan och det var ett stort arbete med rensa ut möbler och diverse ting som vi samlat på oss under åren. Vårt material finns nu i en fabrikslokal och är lätt åtkomligt.
I oktober hade vi besök av riksdagsman Robert Halef, som sitter i trafikutskottet och är partiets talesman i kommunikationsfrågor.
Robert tillsammans med några lokala partiföreträdare träffade lokala näringslivsföreträdare för att samtala om den för Värnamo så viktiga höghastighetsbanan. På kvällen hade vi ett välbesökt möte på Hotell Vidöstern ute på Bredasten. Robert informerade om Kristdemokraternas nyligen lagda budgetförslag och gav sin syn på höghastighetsbanan.
I november hade vi vår traditionella höstfest på Luddö tillsammans med seniorerna, som arrangerade festen. Riksdagsman Magnus Oscarsson, som sitter i jordbruksutskottet och är partiets talesman i jordbruksfrågor, höll ett både initierat och intressant föredrag. Magnus talade engagerat om vikten av att ge bönderna bättre förutsättningar. Bernt Olsson underhöll med musik under festen. Överskottet från festen gick oavkortat till senioravdelningen.
En lördag i december var vi ute på stan och bjöd på glögg och pepparkakor. Detta var populärt bland alla som var ute och stressade i julhandeln
Styrelsen har haft 6 protokollförda möten under året.
Värnamo den 10 februari 2017
På styrelsens uppdrag
Gunnar Crona
Ordförande
Verksamhetsberättelse 2016 för Kristdemokraternas fullmäktigegrupp i Värnamo
Fullmäktigegruppen 2016 har varit Christer Fjordevik (Kfs ordf), Camilla Rinaldo Miller (gruppledare), Gunnar Crona (vice gruppledare), Monica Johnsson, Lena Freij, Xhilda Bushati, Stig Claesson och Arnold Carlzon.
Våra ledamöter för partiet i fullmäktige har engagerat varit flitiga i talarstolen. Detta gäller även våra nämndsordförande. Som vid flertalet gånger fått svara på interpellationer och klara göra fakta angående olika ärenden.
På detta vis får vi en bra möjlighet att tydligt tala om vart vi som Kristdemokrater står och vad vi vill för kommunen och medborgarnas bästa.
Under året har kommunens vision varit ledord för många beslut som tagits. Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen. Som kristdemokrater kan vi känna oss stolta över visionen och att den ligger till grund för hela kommunens verksamhet.
Med tillväxt kommer också utmaningar och vi ska därför fortsätta att sprida de goda kristdemokratiska förslagen.
Ett år går fort och nu får vi ladda om och se framåt mot nästa år.
Bredaryd 9/2 2017
För kristdemokraternas fullmäktigegrupp
Camilla Rinaldo Miller
Motion till Kristdemokraternas riksting i Uppsala 2017
En ny asyl- och migrationspolitik
Efter andra världskriget skedde en stor omvärdering av den tidigare flyktingpolitiken. Orsaken till att man tog tag i problemen runt flyktingfrågorna var att många judar hade försökt att lämna Tyskland före krigsutbrottet och att de omkringliggande länderna vägrade att ta emot dem. Resultatet är känt – miljontals judar, romer och andra grupper mördades under nazitysklands utrotningskampanj.
Insikten om att detta inte får ske igen gjorde att bl.a. kristna filosofer och politiker satte sig ner och arbetade fram det som idag är FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.
Men man nöjde sig inte med att arbeta fram en deklaration baserad på naturrättens principer utan man skapade också FN i syfte att skydda dessa principer. I ett politiskt försök att via handel och gemensamma värderingar, en gång för alla, hindra de stora länderna i Europa att gå i krig med varandra igen bildades Kol och stålgemenskapen som senare resulterade i EG/EU.Vi kan alltid kritisera FN, EU och de mänskliga rättigheterna för att dessa institutioner och principer inte löser alla problem men det är trots allt ett ärligt och gediget försök att hindra nya krig och konflikter.
Tyvärr har inte dessa institutioner kunnat lösa alla konflikter vilket gör att människor även idag tvingas fly ifrån sina hemländer för att undkomma förföljelse och krigets fasor. På samma sätt som våra förfäder utmanades under mellankrigstiden så utmanas vi idag av att människor är på flykt. I likhet med att det då fanns folk som ansåg att problemet skall lösas av någon annan så finns det idag de som anser att vi redan har ”tagit vår del av ansvaret”. Men denna inställning håller inte. Ur ett kristdemokratiskt perspektiv kan vi aldrig slå oss till ro när en människa lider eller tvingas på flykt.
Vi vill därför att vi som kristdemokrater skall arbeta fram en ny asyl- och migrationspolitik som utgår ifrån de principer som våra ideologiska förfäder etablerade efter andra världskriget. Ledstjärnan skall vara den judisk-kristna etikens stöd för dessa våra minsta samt naturrättens tydliga vägledning så som den lyfts fram i FN-stadgan, FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Flyktingkonventionen, Europakonventionen och Barnkonventionen.
Samtidigt skall vi använda oss av de institutioner som våra förfäder etablerade för att vi tillsammans skall kunna bistå varandra och ge den enskilde det skydd som de förtjänar. Ett aktivt samarbete inom FN och EU är därför en viktig grundbult för en fungerande kristdemokratisk asyl- och migrationspolitik.
Inom FN bör vi arbeta för säkra zoner för minoriteter och utsatta grupper, vi bör arbeta för väl fungerande flyktingläger, vi bör arbeta för ett modernt och effektivt bistånd i syfte att undvika konflikter och vi bör jobba för internationella flyktingkvoter där alla länder är med och tar ansvar.
Inom EU bör vi arbeta utifrån samma principer som inom FN men utöver det arbete som sker på FN-nivån bör vi arbeta för trygga gränser, gemensamt polisiärt arbete i syfte att bekämpa trafficking, narkotikahandel, terrorism samt annan gränsöverskridande kriminalitet. Vi bör även arbeta för en gemensam asylpolitik där asylsökande får en likvärdig bedömning och har möjlighet att söka asyl redan på ett EU-lands ambassad. Vi bör arbeta för ett gemensamt mottagande vilket gör att länder runt Medelhavet inte ensamma får bära ansvaret för den situation som vi för tillfället bevittnar.
På den nationella nivån behöver vi vidta åtgärder för att asylprocessen skall genomföras skyndsamt. Därför bör vi:
- se över användningen av tillfälliga uppehållstillstånd då vi vet att dessa hindrar integrationen,
- arbeta för att familjers sammanhållning värnas inom asyl- och migrationspolitiken
- arbeta för att rätt ålder säkerställs så att ingen utsätts för godtycklig behandling
- underlätta för asylsökande som fått jobb att lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd baserat på jobb
- förbättra möjligheterna till validering och omskolning inom vuxenutbildningen
- arbeta för en öppen och flexibel arbetsmarknad
- arbeta för enklare regler på bostadsmarknaden
Många av de tankar vi lyfter fram i denna motion ligger väl i linje med vad vi redan arbetar efter, men det vi vill tydliggöra med våra exempel är att vi skall utarbeta en kristdemokratisk asyl- och migrationspolitik som hämtar inspiration i vår egen grundideologi och våra förfäders värderingar. Vi vill även vara tydliga med att en fungerande politik förutsätter att vi arbetar utifrån subsidiaritetsprincipen vilket innebär att vissa delar av asyl- och migrationspolitiken måste hanteras inom FN och EU medan andra delar måste hanteras nationellt. För att den nationella politiken ska fungera så bra som möjligt krävs det att såväl det kommunala som regionala perspektivet finns med i arbetet.
Grundprincipen skall dock vara att vi arbetar utifrån den enskilda människans perspektiv.
Vår asyl- och migrationspolitik skall alltid sträva efter att människor får ett respektfullt bemötande och goda förutsättningar att etablera sig i Sverige när man har fått sina asylskäl prövade. Det är också vårt ansvar att se till att asylprocesserna väsentligt påskyndas. Det är inhumant och förödande att det skall dröja flera år innan den asylsökande får besked om man får stanna eller ej. Vi bör också se över lagstiftningen och överväga att barn som föds i Sverige får möjlighet att bli svenska medborgare. Nuvarande lagstiftning har resulterat i konstiga situationer där barn som inte har något annat hemland avvisas trots att man redan är en del av den svenska samhällsgemenskapen.Utifrån dessa tankar yrkar vi på:
att rikstinget ger partistyrelsen i uppdrag att arbeta fram en ny asyl- och migrationspolitik. Magnus Jacobsson Uddevalla Västra Götaland norra
Kent Sjöberg Norrbo Gävleborgs län
Gunilla Lindell Lerum Västra Götaland västra
David Lega Göteborg Göteborgs stad
Lennart Bondesson Örebro Örebro län
Behcet Barsom Örebro Örebro län
Michael Anefur Kristianstad Skåne
Anders Ivarsson Helsingborg Skåne
Tomas Ander Hässleholm Skåne
Christina Borglund Kristianstad Skåne
Elsebeth Lemche Huaröd Skåne
Niels Peter Lemche Huaröd Skåne
Yael Lemche Huaröd Skåne
Valdemar Lemche, Huaröd Skåne
Katrin Elfstrand Trigueros Lerum Västra Götaland västra
Jens Abrahamsson Lerum Västra Götaland västra
Christian Eberstein Lerum Västra Götaland västra
Bert Nygren Partille Västra Götaland västra
Maria Nilsson Trollhättan Västra Götaland norra
Anibal Rojas Jorquera Uddevalla Västra Götaland norra
Clarence Holgersson Munkedal Västra Götaland norra
Sara Degerman Carlsson Borås Västra Götaland södra
Valèria Kant Borås Västra Götaland södra
Gunnar Wilsson Skara Västra Götaland östra
Morgan Forsberg Mariestad Västra Götaland östra
Gudrun Brunegård Vimmerby Kalmar län
Daniel Fredriksson Bankeryd Jönköpings län
Simon Rundqvist Jönköping Jönköpings län
Per Högberg Mullsjö Jönköpings län
Camilla Rinaldo Miller Bredaryd Jönköpings län
Irene Oskarsson Aneby Jönköpings län
Mia Frisk Tenhult Jönköpings län
Bengt Sjöberg Filipstad Värmland
Peter Åkerström Hudiksvall Gävleborgs län
Lili André Gävle Gävleborgs län
Lars Sidén Forsa Gävleborgs län
Anders Ramstrand Söderhamn Gävleborgs län
Jan Myleus Gävle Gävleborgs län
Bertil Eriksson Edsbyn Gävleborgs län
Lars-Olof Eliasson Sveg Jämtland
Jesper Songer Västerås Västmanlands län
Eric Söderberg Kvicksund Västmanlands län
Amanda Agestav Västerås Västmanlands län
Joakim Widell Västerås Västmanlands län
David Winks Stockholm Stockholms stad
Johan Sunbring Johanneshov Stockholms stad
Maria Fälth Upplands Väsby Stockholms län
Caroline Agrell Sollentuna Stockholms län
Janne Stefansson Upplands-Bro Stockholms län
Simon Olsson Sollentuna Stockholms län
Karl Henriksson Huddinge Stockholms län
David Winerdal Södertälje Stockholms län
Jan-Eric Jansson Nacka Stockholms län
Joha Frondelius Katrineholm Sörmland
Ulf Björklund Orsa Dalarna
Bengt-Åke Svahn Orsa Dalarna
Benny Strandberg Kungsbacka Halland
Sara Lidqvist Hemse Gotland
Dan Munther Karlshamn Blekinge
Carl-Gunnar Madestam Karlshamn Blekinge
Marianne Nygren Skutskär Uppsala län
Monica Landén Enköping Uppsala län
Liselott Fager Linköping Östergötlands län
Sven Brus Norrköping Östergötlands län
Per Larsson Linköping Östergötlands län
Liza-Maria Norlin Sundsvall Västernorrlands län
Karin Högberg Härnösand Västernorrlands län
Sverker Ågren Härnösand Västernorrlands län
Hanna Sydhage Domsjö Västernorrlands län
Göran Brorsson Mellansel Västernorrlands län
Eugen Karlsson Luleå Norrbotten
Leif Gramner Kainulasjärvi Norrbotten
Eva Esberg Pajala Norrbotten
Hans-Inge Smetana Vännäs Västerbotten
Roland Sjögren Lycksele Västerbotten
Knut Isaksson Dorotea Västerbotten
Roland Gustavsson Storuman Västerbotten
Kristina Nilsson Sorsele Västerbotten
Anna-Karin Lundberg Nordmaling Västerbotten
Lena Brännström Norsjö Västerbotten
Anders Sellström Umeå Västerbotten
Årsmötet 2017 beslutade att tillstyrka motionen och skicka den vidare till årets Riksting.
MOTION till rikstinget 2017-01-17
Maxtid och maxtaxa inom förskolan
Enligt uppgifter vistas barn allt längre tid på förskolan. Det är inte ovanligt att barn vistas i förskolan 55 timmar i veckan. Någon arbetstidslag som reglerar maximal tid inom förskolan eller i fritidshemmen finns dock inte.
Barnombudsmannen har föreslagit att barn i förskolan och i fritidshemmen i likhet med skolbarn ska omfattas av arbetsmiljölagen. Lite märkligt kan det tyckas att barnen i grundskolan omfattas av arbetsmiljölagen, men inte barnen i förskolan och i fritidshemmen.
Skulle arbetsmiljölagen gälla för förskolan och fritidshemmen fanns helt andra möjligheter att komma tillrätta med långa arbetstider, men också med andra arbetsmiljöproblem.
Rikstinget 2015 beslutade bifalla Torsten Larssons motion (06:03) om att ge partistyrelsen i uppdrag att verka för att arbetsmiljölagen ska gälla även i förskolan och i fritidshemmen.
Mot bakgrund av rikstingets ställningstagande 2015 kan det vara logiskt att även begränsa den maximala tiden inom förskolan då maxtaxan tillämpas till 40 timmar per vecka. Därefter står det kommunen fritt att fastställa taxa upp till full kostnadstäckning.
Förslag
att Rikstinget beslutar ge partistyrelsen i uppdrag att verka för att den maximala tiden inom förskolan då maxtaxan tillämpas ska vara 40 timmar per vecka. Torsten Larsson, Dala-Järna
Camilla Rinaldo Miller, Bredaryd
Gunilla Lindell, Lerum
Maria Nilsson, Trollhättan
Britt-Mari Brynielsson, Kvissleby
Anette Asplund, Luleå
Per-Olof Hermansson, Horred
Eva Johnsson, Vederslöv
Årsmötet 2017 beslutade att tillstyrka motionen och skicka den vidare till årets Riksting.
Motion till Rikstinget 2017
Hur fungerar LOU i praktiken
Lagen om Offentlig Upphandling är inte enkel att hantera. Lagens syfte är gott med en fri handel och öppenhet för att låta så många leverantörer som möjligt vara med och tävla om kontrakt. Å andra sidan kan lagen få förödande konsekvenser för tredje part, då det till exempel handlar om upphandling av tjänster för äldre. I vilken mån det beror på att kompetens saknas i kommunen att upprätta ett bra förfrågningsunderlag, som tar hänsyn till alla variabler och kriterier är svårt att veta. Det finns säkert runt om i landet exempel på hur upphandlingar slagit fel och istället för att bli billigare blivit dyrare för den enskilde och inte minst skapat otrygghet för brukaren av tjänsten.
Undertecknade föreslår rikstinget besluta uppdra åt partistyrelsen
att på lämpligt sätt uppmärksamma hur LOU fungerar i praktiken, främst upphandlingar av tjänster inom hemtjänsten. Värnamo den 18 Januari 2017
KD senioravdelning, Värnamo
Hermy Nenkert Petersson Ingegerd Rubensson Lennart Lindgren
Årsmötet 2017 beslutade att tillstyrka motionen och skicka den vidare till årets Riksting.
-
- Dela detta: