• ”BILARNA BEHÖVS I LUNDS STADSKÄRNA”

    Gunnar Brådvik förklarar Kristdemokraternas ståndpunkt under AKTUELLA FRÅGOR i  Sydsvenskan

    Miljöpartiet i Lund lägger fram en vision om att Lund ska bli som Stockholm, Paris och Barcelona (Aktuella frågor 8/7).

    Axel Hallberg och Shahad Lund, företrädare för MP i Lund, förklarar liksom Daniel Helldén, språkrör för MP och tidigare trafikborgarråd i Stockholm, att de vill att Lunds stadskärna ska bli bilfri om två år.

    Om Miljöpartiets vision blir verklighet dör förmodligen stora delar av handeln i Lunds centrum ganska snart. Det senaste decenniet har flera butiker som sålde tyngre elektronik drivits bort från stadskärnan. Det lär inte underlätta för nya butiker som har tyngre varor att etablera sig i stadens centrum om människor inte kan ta sig in till stadskärnan med bil. Blir stadskärnan bilfri förflyttas trafiken sannolikt till det stora köpcentret Nova i Lunds utkant istället.

    Miljöpartiet hävdar att det ger positiva klimateffekter om bilarna tar mindre plats och lämnar en del av ytan till andra transportmedel. Men klimatet påverkas knappast mindre om bilarna kör till Nova istället för till Lunds stadskärna. Bilarna behövs. Tyngre varor kan inte transporteras på cykel. Dessutom är det svårt för till exempel äldre människor – åldersrika – och personer som bor utanför tätorten att cykla till centrum.

    Sedan omläggningen av trafiken på Botulfsplatsen, då det blivit svårare att ta sig in till centrum med buss, har flera handlare i de centrala delarna av staden fått det tuffare ekonomiskt. Handlarna har dessutom ganska nyligen tagit sig ur pandemin.

    Inte minst i Lunds saluhall finns det idag flera tomma ytor.

    Miljöpartiet i Lund har under denna mandatperiod på ett skickligt sätt balanserat sin politik mellan Socialdemokraterna och Moderaterna å ena sidan och Liberalerna å andra sidan. Det har gjort att MP har fått ett betydande inflytande i många frågor. När det gäller Stadshallen, där kommunen ska ta över driften, har det varit positivt. När det kommer till bilarnas plats i centrala Lund har MP haft ett negativt inflytande.

    Anders Almgren (S) och Rasmus Törnblom (M), förelsår som företrädare för Lunds politiska styre att parkeringsplatserna bakom stadshuset ska bort (Aktuella frågor 15/7). Det kan låta som en oskyldig liten förändring om man ser det som ett enskilt förslag. Men Socialdemokraterna och Moderaterna har den senaste tiden lagt flera förslag som skulle försvåra för bilar och handeln i centrala Lund.

    Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet har gjort gemensam sak för att höja p-avgifterna.

    Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade i april för att driva igenom en centrumstrategi som innehåller förslag om att framöver kraftigt begränsa biltrafiken i stadens centrum.

    Socialdemokraterna och Moderaterna i Lunds kultur- och fritidsnämnd förpassade nyligen torghandeln tillfälligt från mitt på Mårtenstorget till dess hörn och tog bort parkeringar på torget för att få plats med SM i boule istället för att förlägga tävlingen till Stadsparken. Anders Almgren och Rasmus Törnblom förklarar nu att de vill genomföra liknade typer av arrangemang på torget framöver.

    Kristdemokraterna har röstat nej till samtliga av ovan nämnda förslag. Efter att vi yrkat på avslag på den omvälvande S+M-planen för stadskärnan har vi överklagat den, och planen ska upp i förvaltningsrätten. Ändå försöker Anders Almgren och Rasmus Törnblom påskina att Socialdemokraternas och Moderaternas bil- och handelsfientliga politik i Lund drivs i samarbete med Kristdemokraterna. De förklarar att ”det mesta av det som vi vill och ska förverkliga bygger på initiativ som vi tagit tillsammans med andra partier. Ofta i samarbete med Kristdemokraterna …”. Kruxet är att det inte stämmer.

    KD anser att det bara kan vara motiverat att införa enstaka gågator i Lunds stadskärna. Det vore direkt skadligt för handeln att göra centrum bilfritt.

    Det kan säkert finnas underlag för en bilfri innerstad och en levande centrumhandel i storstäderna Stockholm, Paris och Barcelona. Lund är ett par storlekar mindre, även om Socialdemokraterna och Moderaterna frenetiskt kamperar ihop för att kommunen ska växa på en åkermark i världsklass.

    Kristdemokraterna är ett alternativ för de Lundabor som vill kunna fortsätta köra bil i stadskärnan.

    Lunds ska vara staden där medeltiden möter framtiden, en framtid som innehåller en rik centrumhandel.

    Kristdemokraterna försäkrar med bestämdhet Socialdemokraterna och Moderaterna att de definitivt inte har med sig oss i sina centrumfantasier.

     

    Gunnar Brådvik (KD), ersättare i Lunds kommunstyrelse