• Kvinnors Hälsa och Trygghet

    Kvinnors ohälsa

    Psykisk Ohälsa

    Flera av oss i Kristdemokraterna i Söderhamn har stort kontaktnät med kvinnor från hela landet. Vi tar också del av mycket forskning och statistik kring kvinnor och kvinnors hälsa. Vi vet därför att det behövs insatser för att främja kvinnors hälsa och välmående. I en undersökning som organisationen MIND gjorde 2021 kom det fram att  49% av kvinnorna kände ängslan, oro eller ångest. 1 av 10 kvinnor tar antidepressiva mediciner och 50% av alla sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Vi behöver inte bara arbeta mer förebyggande, vi måste se över hur samhället bättre kan stötta alla kvinnor för kvinnor är så viktiga – både för familjen och för samhället. Många arbetar dessutom i direkt samhällsbärande yrken. 

    Trygghet

    När man talar om kvinnors hälsa är det också viktigt att tala om kvinnors trygghet. I en undersökningen som gjordes här i Söderhamn 2018, svarade 49% av kvinnorna att de känner sig otrygga och rädda att gå ut själva. Motsvarande siffra i vår grannkommun Bollnäs är faktiskt bara 35%. Nu i höst kommer nya siffror och vi lovar att oavsett om de 49% har minskat eller ökat, kommer vi att arbeta för att öka tryggheten i vår kommun. 

    Förra året anmäldes 38300 våldsbrott mot flickor och kvinnor i Sverige. Av dessa skedde 81%, drygt 30’000 anmälda brott, i nära relationer – motsvarande siffra för män är 45%. Det ger ett tydligt perspektiv på hur utsatta kvinnor är. Hur utsatta kvinnor och flickor är.

    Hedersförtryck

    Det är nu 20 år sedan Fadime dödades av sin egen pappa. Man pratar om att det i Sverige finns nästan en kvarts miljon, 240’000 unga människor som lever under hedersförtryck i Sverige. När skolklockorna ringer för sommarlov finns det så många flickor som borde njuta att de har sommarlov, men som istället är livrädda för vad som ska hända när de under sommaren åker på semester till sina hemländer… 

    Successivt instiftas nya lagar kring hedersförtryck och det är bra att det går åt rätt håll på den fronten. Det som inte är bra, är att forskningen som man hela tiden idag hänvisar till, är fem år gammal. För att komma till bukt med de problemen, behöver vi vara mer på tårna, mer angelägna om att förstå hedersförtrycket. Vi behöver kunskap, tydliga handlingsplaner och en prioriterad implementering av dessa. 

     

    Vi behöver prioritera alla flickor och kvinnors trygghet. 

    Vi behöver prioritera alla flickor och kvinnors välmående. 

    Vi i Kristdemokraterna är redo  att på allvar skapa bättre förutsättningar för flickor och kvinnor.

    Vi är redo att tillsammans fortsätta att ansvarsfullt utveckla Söderhamn så att det är en trygg och stöttande kommun för alla.

    /Carro Öberg