• Tillsammans kan vi skapa det goda samhället

  ”Åh, han är så snäll”, ”åh, vad han är gullig”, ”åh, han är så stilig”. De positiva omdömena om Ulf Kjellson hörs inte sällan från andra politiker i Värmdö, både i majoriteten och hos oppositionen. Och säg inget till Ulf Kjellson, men ofta kommer de från kvinnor. Det är nästan så att man blir lite avundsjuk.

  Men Ulf Kjellson, trea på Kristdemokraternas lista till kommunfullmäktige, är som man säger på modern svengelska en ”likeable” person. Jag vågar nog säga att han går hem i de flesta läger.

  Men det betyder inte att han är en mes, en person utan kanter eller fiender. Han kan bli arg.

  -Jag kan blixtra till av ilska, men det går fort över, bekräftar Ulf Kjellson.

  Det som får honom att bli arg är trångsynta och elaka människor.

  -De är kanske inte medvetet elaka, men de kan vara missunsamma och fyrkantiga. Kanske brister de i förståelse för andra människor eller har svårt att se sin egen roll, saknar självkritik. Falska anklagelser kan också göra mig arg.

  Han har arbetat bland annat som anstaltschef på Österåker, Asptuna och Beateberg och på nära håll sett samhällets ”skuggsida”. De flesta av oss har nog varit med om, på middagar eller i andra sociala sammanhang att vänner och bekanta lyfter fram att de stött på en kändis. Kanske i stan, eller i kön på ICA. Ulf Kjellson skulle kunna bidra till dessa samtal med att han genom åren träffat i stort sett alla kända förbrytare som vi andra läst om i tidningar eller sett på TV, ”allt från mördare till gråtjuvar”.

  40 år inom kriminalvården har påverkat honom, men inte förhärdat honom:

  – Framförallt på så sätt att jag tror att alla har möjlighet att förändra sitt liv, det vill säga att komma ifrån missbruk och kriminalitet.

  Han betonar samtidigt att även om han tror på att alla ska få en andra chans är han den förste att lyfta fram att vi måste göra mer för brottsoffren.

  -Jag är också vän av hårdare straff för våldsbrottslingar. Jag har en konservativ grundsyn på samhället, men har samtidigt en obotlig tro på den enskilda människans möjligheter att tillsammans med andra skapa det goda samhället.

  Ulf Kjellson sitter i ett antal nämnder för Kristdemokraterna i Värmdö och är också politisk sekreterare för Kristdemokraterna. Inte sällan när man kontaktar honom en söndag sitter han och läser handlingar inför nästa arbetsutskott i Socialnämnden. Det blir många sidor, och inte sällan ärenden som går en ”in på skinnet”.

  Vad gör du för att koppla av?

  -Jag läser all slags litteratur, men mest skönlitteratur och skriver också en hel del.

  Hur länge har du varit medlem i Kristdemokraterna?

  -Jag har röstat i 20 år men medlem blev jag 2011.

  Vad var orsaken till att det blev KD?

  -Den kristna etiken. Jag är djupt troende, annars hade jag aldrig klarat 40 år i kriminalvården.

  Är det någon speciell politisk fråga som ligger dig varmt om hjärtat och som du vill driva om du får chansen efter valet?

  – Integritet, självbestämmande, och ett bra liv för våra äldre i kommunen. Utbyggnad av särskilda boenden och trygghetsboenden. Det som kommer därefter är ungdomars psykiska ohälsa.

  Vad är det roligaste med kommunpolitiken?

  – Den sociala gemenskapen och att man kan samarbeta över partigränserna för medborgarnas bästa.

  Och det tråkigaste?

  -Att så många inom politiken har ett överdrivet behov av självhävdelse, och att skapa onödiga motsättningar.

  Har du någon förebild?
  -Alf Svensson.

  Någon särskild händelse som gjort intryck och påverkat dig i livet?
  Det finns två händelser som starkt påverkat vem jag är som människa. En svår depression med panikångest var nära att ödelägga mitt liv, och med facit i hand har det gjort mig väldigt ödmjuk inför livets skörhet, och fördjupat min tro. Den andra händelsen är när mina tvillingdöttrar föddes.

  Du har ju barnbarn – hur är du som morfar om du får beskriva själv?
  -Jag har fyra barnbarn, tre flickor och en pojke. Jag är delvis väldigt snäll, men är ingen lekfarbror, men läser gärna sagor.

  En mysfarbror för barnbarnen helt enkelt och det är väl inte det sämsta.

  Text: Anders Josephsson, foto: Ryno Quantz


  Fakta om Ulf Kjellson:

  Ålder: 72

  Bor: Grills Udde 12

  Aktuell som: 3:a på listan till Värmdö kommunfullmäktige för Kristdemokraterna

  Familj: gift sedan 1982, sambo sedan 1970 (samma kvinna)

  Intressen: Skönlitteratur, att skriva poesi, socialt umgänge.

  Bakgrund: Har haft tre olika typer av jobb. Brevbärare i några år. Värderingsman på en stor pantbank några år och sedan 40 år i kriminalvården, bl a vårdare på häktet i Stockholm och Långholmen, sedan frivårdsassistent, frivårdschef och anstaltschef på Österåker, Asptuna och Beateberg.

  3 snabba:

  Vin X                                   Vatten

  Påta i trädgården                 Läsa en god bok X

  Storstadens puls                  Värmdö skärgård X