• Motion om ökat ungdomsinflytande i kommunen

    Arnold Carlzon, Kristdemokraterna Värnamo.

    Arnold Carlzon, Kristdemokraterna Värnamo.

    Vid Värnamo kommunfullmäktiges sammanträde 2000-03-30, lämnade Arnold Carlzon (Kristdemokraterna) in följande motion:


    Ökat ungdomsinflytande i kommunen

    Jag har just kommit hem från Ungdomsparlamentet 2000. Där lyssnade jag bland annat till debatten under rubriken ”makt”. Ett ämne som detta nya år på 2000-talet varit föremål för många inlägg. Den statliga Demokratiutredningen avlämnade sitt betänkande i början av året. Många har därefter tyckt och tänkt.

    På Ungdomsparlamentet var debatten rak, enkel och tydlig. En del av förslagen kanske man ska erkänna inte är så lätta att omsätta i praktiska politiska beslut. Men andra borde ganska snabbt kunna bli verklighet.

    En motion krävde ”att ungdomar ska ha samma rätt som vuxna att bestämma”. Andra motioner talade om att elever måste få mer makt i skolan och att ungdomsinflytandet inom politiken bör öka. (motionerna nr 13, 26, 98 och 102 på Ungdomsparlamentet).

    Jag vill ta fasta på idén att låta eleverna komma närmare besluten i de kommunala nämnder som handlägger skol- och ungdomsfrågorna. Detta vore en konkret reform.

    Låt mig göra en jämförelse. När det gäller frågor som berör pensionärerna i kommunen har vi under många år haft en arbetsordning där ledande politiker från olika nämnder tillsammans med representanter för pensionärsföreningarna utgör ett formellt samrådsorgan i form av det kommunala pensionärsrådet. Ett råd som sammanträder cirka 4 gånger per år och där man tar upp större principiella förändringar och utvecklingsfrågor för samråd innan besluten fattas. Detsamma gäller handikappfrågorna där vi har det kommunala handikapprådet, med politiska representanter från olika kommunala nämnder som tillsammans med handikappföreningarnas ledamöter utgör kommunala handikapprådet.

    Enligt min mening finns det goda skäl att överföra de motiv som är grunden för det kommunala pensionärsrådet att också gälla för ett elevinflytande när det gäller skol- och ungdomsfrågorna. Jag skulle vilja att några ledamöter från barn- och utbildningsnämnden, kulturnämnden, fritidsnämnden samt kommunstyrelsen tillsammans med valda elever från gymnasieskolans elevråd får kommunfullmäktiges uppdrag att utgöra ett formellt samrådsorgan i skol- och ungdomsfrågor. Ett namn på detta organ skulle kunna vara ”kommunala ungdomsrådet”.

    Orsaken till att jag anser att det finns behov av att formera detta via beslut i kommunfullmäktige är min erfarenhet som säger att ungdomar vill delta, vill påverka, vill ta ansvar. Men det måste vara på riktigt. På jämbördiga villkor med vad som gäller för övriga vuxna i samhället. Därför har jag gjort jämförelsen med det kommunala pensionärsrådet, det kommunala handikapprådet och nu mitt förslag om det ”kommunala ungdomsrådet”.

    Med hänvisning till tankar och idéer som jag redovisat i texten ovan vill jag föreslå kommunfullmäktige besluta

    att inrätta ett samrådsorgan i form av ett ”kommunalt ungdomsråd”
    att utarbeta en arbetsordning som anger vilka som har rätt att ingå i rådet samt ange vilka frågor som ska behandlas i det ”kommunala ungdomsrådet”.

    Värnamo den 25 mars 2000
    Arnold Carlzon (kd)