-
Europa hålls ihop genom relationer
Aldrig mera krig. Fred måste förbli. Så resonerade ett antal kristdemokrater efter att ännu ett världskrig ödelagt Europa. Idéerna kring en europeisk gemenskap grundades i att man aldrig mer ville ha krig. En av idéerna var att länder skulle investera kapital hos varandra och kol- och stålunionen byggde på idén om att man vill inte bomba sönder sina egna investeringar. Om handeln ökade mellan länderna, om fler investerare var inblandade skulle politiker få motstånd om de ville invadera andra länder. Den andra tanken var att det skulle skapas relationer mellan länderna på ett helt annat sätt än tidigare. Folklig förankring skulle eftersträvas och vi skulle i högre grad mötas över gränserna.
Idag har vi ett hyfsat enat Europa där EU står som en enande kraft. Men för att den ska kunna bestå och utvecklas krävs stöd. Många av oss är oroade över den förändrade politik som UK står för och vad Brexit innebär vet ingen. För Sveriges del så är vi anhängare av fredsidén och förbrödringen mellan folken.
I dagarna har jag varit med på AERs vårkonferens. Assemblies of European Regions är den största samverkansplattformen mellan regioner i Europa och leds av min partikamrat Magnus Berntsson. Under några dagar har vi varit i Arad och samtalat med politiker och ledare från olika delar av Europa. Sammanhållningspolitiken bygger på att vi skapar relationer, utbyter erfarenheter och inspel om satsningar tillsammans.
Jag har engagerat mig för att delta i kulturfrågor, men mycket annat inom regional utveckling avhandlades också. Inte minst frågor om jämställdhet och temat ”Equal Opportunities” lyftes fram.
Ett intressant samtal fördes också med engelsmannen Lee Saville som är verksam i Arad bland den romska befolkningen. Eftersom jag var i Arad kontaktade jag honom och bad om ett möte. I 22 år har han levt bland romerna och bland annat medverkat till att de alltmer börjar förstå vikten av skolgång. De har också tagit fram ett varumärke som heter DECE och som jag fick mer info om. Lee ska vara med på en konferens om romer i Sverige under våren där jag också ska delta.
Dagarna i Arad var berikande på många sätt. Jag använder ofta devisen ”Utan spaning – ingen aning” och menar att vi måste vara ute och möta andra människor för att ta del av den globala utvecklingen, men ibland också vara generösa och bistå med svensk kunskap och erfarenheter.
-
- Dela detta: