• Om vi inte köper svenskt

    Globaliseringen innebär att varor flyttas över hela jordklotet. Mängder av gods cirkulerar och priser pressas. Inför kommande julsäsong utmanas svenska julgransodlare av oerhört pressade priser från importerade granar att man kanske inte ens har råd att erbjuda svenskodlade granar. Ett annat område är mjölk. Varje vecka kastar flera svenska mjölkbönder in handsken och konstaterar att det är ohållbart att satsa på en förlustbringande verksamhet. Rop på subventioner hörs alltmer och kristdemokraterna har gått i spetsen för en mjölkmiljard. Idén är att den svenske bonden ska få 1000 kr i subvention för varje mjölkko för att svenska bönder har högre krav än sina europeiska kolleger. Men är lagstiftning och subventioner rätt väg att gå? Handlar det inte snarare om vad vi konsumenter gör för val? Ett lokalt exempel på innovation är ”mjölkautomater” i butiken.

    Mjölkbonden levererar direkt till butiken och konsumenterna tappar själva upp mjölken i medhavda glasflaskor. Kanske lite omständigt men visar ändå på ett lokalt engagemang och att man vill stärka det lokalproducerade samtidigt som man ser sin glasflaska som ett led i ett miljötänk. Den verkliga makten att åstadkomma förändringar ligger hos konsumenten snarare än hos lagstiftaren. En annan aspekt som debatteras allt flitigare är den oro som finns i omvärlden. Allt fler talar om stängda gränser och debatten om självförsörjning poppar upp allt oftare. Sverige kan vara självförsörjande på en rad livsmedel, men då många valt att köpa importerat har konsekvensen blivit att allt fler jordbruk försvinner och marken läggs i träda. Dessutom har många vänsterkrafter lyft köttet som ett av de stora miljöhoten och lett till en debatt där man snarare vill lagstifta med förbud än att ge upplysningar och kunskap om ett hållbart jordbruk där kött är en del av produktionen. Militanta röster vill förbjuda köttproduktion och införa tvång för elever i skolan att endast få vegetarisk mat serverad. Valfrihet måste få råda och i kommunens matsalar ska det finnas vegetariska alternativ, men aldrig någon tvångsvegeteraism.