Bra för väljarna!

SD har av väljarna ett stort stöd. Det går inte att förneka! Men vad ska den makt de får användas till om det också blir valets mening.

Att resterande partier med åttio procent i väljarstöd anser dem oförmögna att leda landet är förstås ett problem både för SD och deras väljare men också ett demokratiskt dilemma.

För att få ledande positioner krävs förtroende dels av väljarna och dels från andra partier att samarbeta med. Det förtroendet bygger dels på förmåga att vilja/kunna samarbeta, ideologi och partipolitiska ställningstaganden, bedömning av vad som anses bäst för de samverkande partierna och slutligen kemin på personnivå som avgör förmågan att hålla samman trots skiljaktigheter över tid.

Flera konstellationer har i olika församlingar av de åttioprocenten i väljarstöd visat att man har möjlighet att jämka samman i Allians, Röd-gröna eller blocköverskridande så pass att man kan leda tillsammans.

Är det verkligen avsikten från väljarna att SD ska ges makt att regera eller är det enbart en samlad protest för många olika missnöjen. 

Trycket på de etablerade partierna är starkt att hantera SD på samma sätt som man hanterar övriga partier. Ändå kvarstår frågan vad som är SD:s egentliga avsikt. Deras mix av idéer många hämtade från övriga partier kan verka vilseledande. Därtill superförmågan att peka på samhällets alla brister och att ställa grupp mot grupp.

Vi kristdemokrater är inte särskilt stora i någon av de opinionsmätningar som görs. Ändå brukar vi ligga bra till när vanligt folk fyller i ”vilket parti man sympatiserar med”. Frågorna vi driver har större stöd än valresultaten. Märkligt!

SD har tagit frågor även från oss och gjort till sina egna. En del av dem har varit sådana som vanligtvis lyfts fram som hinder att rösta på KD. För SD hamnar de dock som röstdragare utan medialt kritiska analyser. Då kan man tycka att KD och SD delar en samsyn på hur ett samhälle ska byggas. Men icke! Vårt ursprung och grund bygger på människors lika och okränkbara värde. SD bygger på något helt annat. KD bygger på samhällsgemenskap och SD på något helt annat. KD bygger på den ”Gyllene regeln” och SD på något helt annat.

När SVT nyligen ställde frågan i sin valbarometer om vilka partier KD i Upplands-Bro inte kunde tänka sig att samarbeta med så blev svaret V och SD. Det innebär ingenting annat än att vi saknar samsyn i grunden för hur vi ser på samhällsbyggandet. I de båda partierna finns människor både aktiva och andra som är värda all respekt. Men våra olikheter som partier är för stora. Det innebär inte att vi inte kan prata med varandra eller till och med förenas i enskilda beslut. Men att leda tillsammans går inte för vi vill så olika. Och idag säger åtminstone de partier som tillsammans har åttio procent av  väljarstödet detsamma om just SD.

Med andra ord: SD är idag en stark och växande opinionsbildande rörelse med stort genomslag för sin kritik i många frågor men utan förmåga att vara ledande. Det skapar dock stor kreativitet i både problemlösning hos oss övriga och tidigare omöjliga ledarkonstellationer. Och det är bra för väljarna!

Tibbleängen stoppas

Vid gårdagens kommunstyrelse återremitterades detaljplanen för Tibbleängen i Kungsängen. Uppdraget blir bl.a att på nytt se över placeringen av förskolan och femvåningshusen.

Det är första gången under mandatperioden som ett färdigt planförslag stoppas med så stora omtag. Visst finns det en risk att dessa bostäder aldrig kommer att byggas trots alla samrådsmöten, utställningar och många överläggningar med de boende i området. Men frågetecknen var in i det sista outrätade och kritik kom in i det sista både från bygglovsavdelningen och boende i området. Det visar att processen inte var redo för beslut och antagande.
Det är politikens roll att backa när det är bäst och tillåta ett omtag. Det är Tibbleängen och Gröna Dalen värd!

Hur kan KD och S samarbeta?

Jag fick frågan i rubriken av en moderat lokalt välkänd bloggare. Mitt svar var krasst. Moderaterna gjorde ett av sina sämsta val 2014. Backade tre mandat och Alliansen blev mindre än de rödgröna.
Efter några dagar kom frågan från S/Camilla Janson om att träffas och förutsättningslöst prata om att eventuellt styra tillsammans med dem , MP och C.
Det var långt ifrån självklart. Tuffa förhandlingar påbörjades och samarbetet kom igång.
Nu efter drygt tre års samarbete kan vi summera vad vi åstadkommit. Vi kan också konstatera att vi fortfarande är vänner trots många tuffa utmaningar på vägen. Vi kan också se att vi fattat många för kommunens invånare bra beslut i en tid som varit utmanande för alla kommuner. Flyktingmottagande och ökad otrygghet har blandats med kraftig utveckling av nya bostäder och nya stora företagsetableringar. Ökad valfrihet i äldreomsorgen och avtal med Engelska skolan som huvudman för den nya skolan i Bro. Bara några exempel på hur några av utmaningarna fått lysande resultat.

Inför det stundande valet går KD till val på de idéer som är grunden för vårt parti. Om väljarna ger oss mindre stöd än 51% så kommer vi att söka samarbete med andra. Främst med de som bejakar våra idéer och aldrig med de som motarbetar dem. Det är vad våra väljare har rätt att kräva av oss.

När Du har en timme över rekommenderar jag en titt på SKL videon. Det är blocköverskridande debatt om Oheliga allianser från i onsdags 18 april 2018, mellan Amanda Agestav (KD) Västerås, Camilla Janson (S) Upplands-Bro och centerns KSO från Östhammar. Inslaget bygger på en rapport som tagits fram av Linköpings Universitet.

http://play.skl.se/video/forvalsseminarium-oheliga-allianser-18-apr-08-00-08-58

Uppslitande händelse!

Jag tar en lunch på Nyfiket i Bro C tänkte jag. Sagt och gjort. Bilen parkerades men något var oroligt på Broplan. En vit bil hade kört in i väggen på huset och en handfull människor begrundade objektet.Jag stötte på en gul väst, det var Grannsamverkan som råkade befinna sig i området. Händelsen var så färsk att ingen Polisbil syntes till. Han berättade vad som hänt. Två unga killar hade hoppat ur bilen som förföljdes av en polisbil. Nu syntes de inte till.- Nu har polisen börjat köra med amerikanska biljakter sa en åskådare som sett det hela. En kort pååkning på höger bak så styrs bilen snabbt åt vänster in i buskar och husvägg. Förmodligen räddade det livet på flera! Och brottslingarna greps.
Någon minut senare kom helikoptern. Den åkte i cirklar. Väldigt många och på låg höjd. Fortfarande visste jag inte vad som var orsak till det hela. Så jag promenerade vidare mot mitt lunchmål, Brohuset. Efter några meter ytterligare strax efter ICA entrén möttes jag av två poliser som just gripit en man i tjugoårsåldern på bostadsinnergården över köpcentret. Våra blickar möttes oigenkännande.
Jag tog bordet närmast fönstret och hade bra uppsikt över centrum.Innan maten var klar hade mycket hänt utanför fönstret. Ett tiotal polisbilar, ett tjugotal poliser, två hundpatruller och en cirklande helikopter. Det var som på film fast betydligt mer oroväckande. Det samlades ungdomsgäng intill en ensam polis som jag i någon minut uppfattade hotfullt innan kollegor anslöt. En yngling i femton års åldern stod några meter från en herrelös polisbil, sprang fram och med en kickspark demolerade ett extraljus. Sakta drog han sig bort med sina kompisar efter det demonstrativa tilltaget. Polisen fick signalement men hade viktigare problem att jobba med. Den polisbil som med blåljus och sirener var före den stora styrkan passerade Bro C och jag förstod inte varför. Förklaringen fick jag senare på kvällen. En av rymlingarna hade tagit sin tillflykt till Blommans förskola. Utanför kontorsfönstret kunde personalen se hur polisen kastade sig ur bilen med en pistol i handen och—-sköt varningsskott. Brottslingen greps! Barnen låstes in på Blomman och alla andra förskolor i Bro.
Nu kom bakgrunden till händelserna fram. Rån i Västerås och flykt till Bro. Fyra personer gripna varav en ej straffmyndig.
Samtidigt som jag åt en väldigt god lunch på Nyfiket tillagad och serverad av nysvenska mammor hände allt detta. En servicedisk har ställts efter väggen där integrationssamordnare och stödjare bemannar. Den som stod där idag visste vem som greps utanför fönstret. Vilka som kände till den som kickade lyset på polisbilen vet jag inte. Men den demonstrationen och hatet mot polisen är i mina ögon ett minst lika stort problem som jakten på andras pengar och ägodelar.
Vi har ett problem!
I årets budget som togs fram under 2017 och beslutades i november satsades både uppdrag och pengar på trygghetsarbetet. Väktare, kameror, överenskommelser med polisen, bättre belysning, slybekämpning och trädfällning, ny organisation för fritidsgårdsverksamheten och trygghetsarbetet, ungdomsstödjare, fryshuset, vuxenvandringar, fordonshinder på GC vägar och centrum………
Vi har en plan!
Insatsen igår var lyckad från polisens sida. det slutade väl. Ingen skadades och rånarna greps. Bra! Men det finns en underliggande oro i samhället som vi inte sett lika utbredd och omfattande tidigare. Inte bara i Bro.
Min slutsats är att polisens tillkortakommande är en huvudsak till det som nu händer och sker. Min slutsats är också att polisen ensam inte är lösningen inte heller övrigas insatser inte ens kommunens och absolut inte enskilda politiska partier. In i skamvrån med de som ägnar all sin tid åt att problembeskriva och förstärka. In i skamvrån också med den som säger att jag är lösningen!
Det här är ett problem som kräver något utöver det vanliga. Samarbete med allt som finns av möjliga samarbetspartner. Men då måste problembilden vara den gemensamma.

50000 nya bostäder varje år

Är på BO Mässan i Stockholm.
Inleddes av Peter Eriksson, Mp och bostadsminister. Att allt blivit bättre under hans knappt två år vid rodret var budskapet. På ”borgarnas tid” däremot var det mesta fel!😠
Efter honom kom boverkets generaldirektör och därefter prognos makare från Nordea och Swedbank. Deras prognoser är något lägre byggtakt. 50.000 nya bostäder de närmsta 15 åren är dock behovet med 2,5 miljoner fler svenskar 2050! Vi blir 12,5 miljoner.
Att avskaffa fastighetsskatten var det dummaste borgarna gjort, sa Swedbank????
Tur att han inte,är politiker.

Frågan om böneutrop

För några dagar sedan uppmanade Kristdemokraternas ledare, Ebba Busch Thor alla kommunpolitiker att säga nej till beslut om offentliga böneutrop vid moskéer.

Frågan är precis som många andra frågor komplicerad och kräver analys, eftertanke och slutlig ställning.

Jag har tidigare i rollen som publisher på tidningen Kristdemokraten haft invändning mot de som yrkade avslag på den begäran i Fittja/ Botkyrka som slutade med tillstånd att i samband med fredagsbönen använda ljudanläggning för att förstärka och offentliggöra sitt böneutrop. Idag har har jag bytt åsikt. Böneutrop-ja men inte utanför moskén. Det tillhör den religiösa grupp som samlats och inte de som valt att inte delta. Religionsfrihet innefattar också rätten att vara utanför det religiösa sammanhanget. Syftet med ett böneutrop från en minaret är att proklamera Allah som den högste över samhället. Det hör inte hemma i Sverige.

En del väljer att jämföra kyrkklockor med böneutrop. Hittills har dock ingen jämfört klockspel i rådhus och liknande även om en del kan uppfatta det som störande. Att klockspel och liknande inte har annat uttryck en ett klingande ljud med svenska kulturella betydelser och ibland som påminnelse om sabbath och/eller gudstjänstfirande kan knappast jämföras med böneutrop och dyrkan.

En del av frågan handlar om religionsfrihet och en del om ordningen i samhället. Religionsfriheten är som sagt inte begränsad för den enskilde vid avslag om utrop. Ordningen i samhället hanteras i ordningsstadga och möjligen bygglov. Ordningsstadgans efterlevnad ska bevakas av polisen.

Det är ganska vanligt att religiösa församlingar begär tillstånd att få använda högtalare med cirka 20 meters räckvidd, på torg och liknande för enstaka tillfällen. Det kan inte jämföras med att regelbundet i ett bostadsområde proklamera en viss religion.

Hur man än vrider och vänder på frågan så har vi en generös inställning till olika traditioner, religiösa och filosofiska uppfattningar i vårt land. Även frihet från!

Professor Eli Göndör har ondgjort sig över vilka som brukar yttra sig i detta och liknande ärenden. Även om just det är märkligt blir hans slutsats ja till böneutrop och nej till högtalare.

I ett samtal med en shiamuslimsk ledare för ett par dagar sedan, förtydligade han att deras avsikt är böneutrop inne i moskén och inte utanför eller förstärkt. Det stämmer också med min uppfattning.

AVSLAG

Är det rätt fokus på skolan?

Svensk debatt om skolan är just nu tillkännagiven som socialdemokraternas valfråga om en begränsning av friskolereformen.  En reform som har över tjugo års etableringserfarenhet i Sverige. Det finns gott om goda exempel.

De problem som målas upp är främst två:

  1. Friskolorna går inte med förlust-utan gör i vissa fall vinst.
  2. Friskolor med religiösa inslag (utanför undervisningen) bryter i vissa fall mot skollagen och svenska ideal och bidrar till ökad segregation.

Den inspiration som friskolereformen bidragit med både i kvalitet och ekonomiskt mätbar effektivitet hyllas sällan eller aldrig. I stället problematiseras friskolorna överlag och nu särskilt den lilla grupp som har huvudmän med kristna, muslimska eller andra filosofiska bakgrunder. Urskiljningen är inte helt logisk utan tycks ha mycket av sin grund i godtycklighet.

Hur man ska stoppa religiösa friskolor har blivit som en lynch! Alltifrån skolborgarrådets, Olle Burells, utspel om att stoppa all uthyrning av kommunalt ägda skollokaler till regeringens förslag om begränsning av vinst.

Den grund som svensk lag och tradition vilar på har inte sällan hämtat sin inspiration från just den bakgrundsfilosofi som nu ska förbjudas på det ena eller andra sättet. Så ska svensk skola bli bättre! Det fokus som borde avkrävas regeringspartierna är förstås hur den tickande bomben av elever med ofullständiga betyg ska klara livet och skolan. Allt annat fokus har enbart till syfte att vilseleda den oförmåga som regeringen har om grundläggande svar på svåra frågor. Skolresultaten i Sverige i jämförelse med andra länder! Om alla elever som misslyckas i skolan! Om ökad ungdomskriminalitet! Om det utanförskap som ökar och skapar ökad otrygghet!

Bra skolor ska inte heller straffas för brister i dåliga skolor! De borde lyftas fram som goda exempel.

Sätt fokus på det som är problem!

En till eller ingen…!

På KD:s seminarium i Jönköping för en vecka sedan talade Alf Svensson om hur trött han var på mångas inställning till flyktingmottagande. ”Vi kan inte ta emot flera” säger många. Alf föreslog att vi skulle ställa oss frågan om vi i vårt välbärgade samhälle kunde byta tankemönster till ”Kan vi ta emot en till”.

Kristdemokratin hämtar sin inspiration från den judisk-kristna etiken. Och det förpliktar. Även i frågan om flyktingmottagande. Man brukar enkelt sammanfatta idén med Som Du själv vill bli behandlad ska Du behandla andra. Man kan även ta ett tvåtusenårigt känt citat: Jag var hungrig och ni gav mig mat. Jag var törstig och ni gav mig vatten. Jag var en främling och ni öppnade era hem.

Det finns massor av invändningar mot vad som är både lämpligt och möjligt, men uppdraget är att fundera en gång till om det är möjligt att ta emot en till. Inte enkelt men uppfordrande och slutligen bäst.  I måndags kväll var det dags!

Föreningen frivilliga familjehem hade bjudit till möte i Brohuset. En enig socialnämnd hade beviljat föreningsbidrag för att föreningen skulle kunna skaffa fler frivilliga familjehem. Det handlar om de ungdomar som anvisats Upplands-Bro kommun och studerar på gymnasiet men som fått avslag på sin första överklagan om uppehållstillstånd. Med lagens stöd har de rätt att gå ut skolan men inte lagens fulla stöd om ersättning till boende på skolans ort. Märkligt men sant! Beslutet om stöd som socialnämnden tagit ger nu möjlighet att skaffa boende i familjer som upplåter ett rum mot viss ersättning från föreningen.

Ett tiotal ynglingar var på plats i Brohuset och berättade om sin uppväxt, flykt och dagssituation. Någon berättade om ett boende hos en ensam pensionär där det nu fanns två vinnare. Vi har samma humor berättade kvinnan glatt och sa att hon nu fått sällskap vid middagen och slapp ensamheten i vardagen. Någon annan yngling berättade att han helt saknade boende och sovplats. Det blev bussen på natten och skolan på dagen. Vi hoppas nu på föreningens möjlighet att skaffa fler familjehem. Det handlar om åtta pojkar som saknar boende och fylls på med ett par varannan månad.

Vid halvårsskiftet slutar allt statligt ekonomiskt stöd till kommunerna för dessa ungdomar om regeringen inte beslutar annat före sommaren.

Valår är både skoj och knepiga!

Man måste vara statsmannamässig, sa ofta en kollega i ett annat parti när kinderna blev röda och tonläget höjdes. I ivern att vinna väljarnas förtroende är det annars lätt att låta det politiska spelet, som ofta ger kortsiktiga vinster, ta överhanden.

Votering i småfrågor är ett sådant exempel. Att begära återremiss i kommunfullmäktige med en tredjedel av rösterna kan vara ett annat. Och givetvis också personangrepp. Då är det bra om någon viskar i örat eller ännu högre, ”var statsmannamässig”. Eftersom jag tillhör den skaran som ofta felar på detta område vågar jag ta upp ämnet. Jag har själv tagit intryck! Uppmaningen har fastnat hos mig. Den stämmer till eftertanke. Visserligen törs jag lova att jag kommer att glömma bort uppmaningen ibland men likafullt tror jag på rättning.

Många efterfrågar politiska beslut som har långsiktiga perspektiv. Det gäller på de flesta områden. Ändå belönas kortsiktiga käcka utspel av både media och väljare mer än långsiktiga. Det är motsägelsefullt i allra högsta grad. Jag tar ett färskt exempel från gårdagens kommunstyrelsemöte där votering begärdes om två olika yrkanden med en viss men enligt mig ganska obetydlig skillnad i sak. Efter beslutet följde reservationer och reservationstexter.

Alternativ 1: Samhällsbyggnadschefen får i uppdrag att göra ett tilläggsavtal med exploatören att parkeringsplatser görs tillgängliga för allmänheten när förskolan har stängt.

Alternativ 2: Köpeavtalet beslutas villkorat av att parkeringsplatser görs tillgängliga för allmänheten när förskolan har stängt.

Detta visar jag utan att berätta vem som vann eller vem som lade respektive förslag. För medborgaren spelar det sannolikt ingen som helst roll. För väljaren kan det vara svårt att granska den sanning som förmedlas från mötet. ” Vi från parti X yrkade på fler P-platser men blev nerröstade”. Lättköpta röster till ett högt pris!

I helgen hade jag den stora förmånen att lyssna till Alf Svensson och Kjell-Magne Bondevik. Båda har sin främsta politiska karriär några år tillbaka. Den ena som statsminister i Norge för Krf och den för oss i Sverige mer kända Alf Svensson som en av vår tids mest respekterade politiker. Båda med statsmannamässiga uppträdanden både nu och tidigare. Det var en fröjd att ta del av deras berättelser och rekommendationer.

Om det politiska uppdraget ska kunna beskrivas med stolthet efter avslutat värv tror jag det långsiktiga perspektivet är oslagbart. Jag tror att kortsiktiga och käcka politiska utspel glöms bort lika fort som de dyker upp. Jag tror också att onödiga politiska konflikter leder till ingenting! De ideologiskt underbyggda politiska konflikterna är desto viktigare. Strävan till förståelse och samverkan bör vara ett mål.

Vår tid utmanar oss mer än tidigare till uthållighet och samverkanslösningar!

 

 

Ett bättre Svartviksstrand ska byggas

Vid kommunfullmäktige den 14 februari återremitterades ärendet, att anta detaljplanen för Svartviksstrand. Ärendet återremitterades med uppdraget att se över möjligheterna att ytterligare anpassa bebyggelsen till omgivande bebyggelse i fråga om höjd och omfattning.

Förslaget har nu anpassats med sänkta våningar på samtliga byggnader vilket ger en volymminskning med trettio lägenheter och ökat p-tal till 0,65. Trafiklösningen i korsningen Enköpingsvägen-Prästhagsvägen förbättras då samhällsbyggnadskontoret får i uppdrag att i kommande trafik- och tillgänglighetsprogram inkludera en ny utformning av korsningen Enköpingsvägen och Prästhagsvägen i syfte att förbättra trafiksäkerheten.

Syftet med planen är att förändra en idag obebyggd och marksanerad industrifastighet till ett bostadsområde, där strandkanten blir offentlig och får en strandpromenad. Vi anser att den reviderade detaljplanen uppfyller kravet i återremissen och därmed välkomnar vi den nya bebyggelsen.