• Debattartikel: Förbättrad tillgänglighet vid Lidingös havsbad – en fråga om delaktighet och gemenskap

    Lidingö är en plats som erbjuder vackra naturområden och badplatser för alla att njuta av, men är det verkligen alla som kan ta del av vår naturskatt? Tyvärr är det inte fallet i dag. Personer med funktionsnedsättningar, äldre och andra med begränsad rörlighet har i dagsläget få möjligheter att bada i vårt omgivande havsvatten. Detta är inte bara en praktisk fråga, utan även en fråga om delaktighet och allas rätt att kunna ta del av Lidingös resurser.

    KD Lidingö föreslår därför att en av våra havsbadplatser, exempelvis Fågelöudde, ska tillgänglighetsanpassas. En enkel lösning, som redan framgångsrikt har implementerats vid badplatsen vid Kottlasjön, är att installera en ramp som möjliggör för personer med funktionsnedsättning att komma ner i vattnet på ett säkert sätt. Genom att även lägga en gångbana av trä från rampen till närliggande vägar kan tillgängligheten förbättras ytterligare.

    En framgångsrik modell – stranden vid Kottlasjön som förebild
    Erfarenheterna från stranden vid Kottlasjön visar hur tillgänglighetsanpassningar gynnar alla invånare. Rampen där används inte bara av personer med funktionsnedsättningar, utan även av yngre och äldre, simmare och solbadare. Detta visar tydligt att tillgänglighet är en fråga som stärker gemenskapen, skapar delaktighet och främjar hälsa för alla, oavsett fysiska förutsättningar.

    Tillgänglighet för alla – ett gemensamt ansvar
    Att skapa tillgänglighet vid Lidingös havsbad är en prioriterad fråga för oss. Tillgänglighetsrådet i Lidingö har länge påtalat behovet av att ge personer med funktionsnedsättningar möjligheten att bada i havet, men eftersom rådet endast har en rådgivande roll är det viktigt att vi nu lyfter frågan till politisk nivå. Vi vill se konkreta åtgärder för att säkerställa att alla får samma möjlighet att njuta av våra badplatser. Detta är inte bara en fråga om fysisk tillgänglighet, utan också om rättvisa och jämlikhet.

    Vi har därför i KDs budget avsatt medel för att genomföra denna insats.

    Tillgänglighetsanpassning är en investering i vår gemenskap
    Det är viktigt att komma ihåg att tillgänglighetsanpassningar inte bara handlar om att tillgodose behoven hos en specifik grupp, utan om att skapa ett samhälle där alla kan delta på lika villkor. Genom att investera i tillgänglighet vid våra badplatser stärker vi Lidingö som en plats där varje individ, oavsett förutsättningar, är välkommen och kan delta i våra gemensamma aktiviteter.

    Kristdemokraterna Lidingös vision
    Vi ser detta som ett led i vårt långsiktiga arbete för ett Lidingö där alla invånare får samma möjligheter att delta i det offentliga rummet. Vi har redan sett goda exempel på hur tillgänglighetsanpassningar vid badplatser har ökat trivseln och delaktigheten, och vi vill nu ta nästa steg. Vårt mål är att minst en havsbadplats ska vara tillgänglighetsanpassad innan utgången av 2025.

    Vi hoppas att våra kollegor i kommunfullmäktige ser vikten av denna fråga och stödjer vårt förslag. Genom att göra våra badplatser mer tillgängliga tar vi ett viktigt steg mot ett mer jämlikt och sammanhållet Lidingö.

    För ett Lidingö för alla,
    Kristian Cornell och Erica Magnergård
    KD Lidingö