-
Vi har haft årsmöte
Vi har haft årsmöte och det var 15 personer som kom för att lyssna på Per Einarssons föredrag.
Per Einarsson är 58 år och har haft politiska uppdrag i 30 år. Han började i socialnämnden i Kristianstad och var sedan även ordförande. Han har jobbat med fängelsearbete och även varit föreståndare för en missionsgård. Nu jobbar han i Region Skåne och är ordförande för Psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden. Per är också gruppledare för Kristdemokraterna i Region Skåne.
Per började sitt anförande med att ställa frågan: ”Ska vi ha de huvudmän som vi har nu?” Som det det är nu kan man hamna mellan stolarna. Det kan komma att bli en ändring i missbruksvården. Av de 45 vallöften som vi gav 2022 har 41 redan uppfyllts eller påbörjats. Vi har ansvar för tunga poster. Man ska få samma vård oavsett var man bor i landet. Vi har samma sjukvårdslag överallt i Sverige men blir behandlade olika. 7,5 miljarder är avsatta i budgeten i vården och en halv miljard för engångsinsatser. 470 miljoner är avsatta för att säkerställa att barn och unga med specialiserad vård för psykisk ohälsa får den hjälp som de behöver. Socialtjänsten får ett tydligare förebyggande uppdrag. Det ska bli lättare att komma i kontakt med socialtjänsten. När det gäller ambulans i Örkelljunga har många års löfte blivit en verklighet. Den kommer till en början att vara stationerad dagtid 08-17 men under året och senast till hösten ska den vara i Örkelljunga 24/7, alltså alla dygnets timmar alla dagar i veckan. För det har 18 miljoner tilldelats.
Nära-vård-reformer:
– Patienter ska får hjälp på rätt nivå i vården dygnet rund.
– Färre onödiga undersökningar.
– Stärkt digital tillgänglighet och mer vård i hemmet.
– Ska vara en del av framtidens hälsosystem.
– Ska vara tillsammans med framtidens universitetssjukvårdsstrategi.
– Ska skiftas mot patientens behov och rätt använd kompetens.
Den med störst behov ska får hjälp. Hur hittar man dem? Det är inte de som skriker mest som behöver mest hjälp. 190 miljoner är avsatta till psykiatrin.
– Fortsatt tillgänglighet på framförallt BUP.
– Arbetet med att införa psykiatriambulans i Skåne pågår.
– Rättspsykiatrin är en fortsatt utmaning men vi bygger ut med fler platser i Skåne.
Varför har den psykiska ohälsan ökat bland barn och unga i Sverige?
– Relationer inom familjen.
– Ökade skillnader i socioekonomiska förutsättningar.
– Skolan fungerar sämre.
– Större utmaningar på arbetsmarknaden.
– Ökad användning av sociala medier.
Folkhälsomyndigheten bedömer att den svenska skolan behöver stärkas. Individen har ett eget ansvara över sin hälsa. Samhällets ansvar är att skapa förutsättningar.
Per hade hälsningar till Örkelljunga partigrupp från KD-kollegorna i Region Skåne.
Under årsmötesförhandlingarna efter Pers föredrag omvaldes styrelsen. Anna Tryggveson valdes till ordförande och Christer Unosson som vice ordförande. Övriga ledamöter som omvaldes för en ny tid på två år var Sebastian Stjärneblad och Helena Vestman. Som ersättare för en tid av ett år omvaldes Jan Nordstrand och eftersom Alexander Vestman inte ställde upp till omval, valdes Anders Larsson son ny ersättare.
-
- Dela detta: