• Återöppna slutenvårdsplatser för barn i Nyköping!

    Debattartikel i Södermanlands Nyheter
    När slutenvårdsplatserna stängdes 2005 under våldsamma protester hänvisades barnen och deras anhöriga till barnkliniken i Eskilstuna. Syftet var att landstinget skulle spara pengar. Med facit i hand kan vi se att det fått flera negativa effekter. Fler söker i dag vård utanför länet vilket lett till ökade kostnader för utomlänsvård. Att sedan behöva åka tvärs över länet till Eskilstuna och vänta många timmar på akutmottagningen är inte optimalt. Det skapar otrygghet hos både barn och föräldrar.

    Föräldrar vittnar om att de hamnar i en utsatt situation då det är fullt i Eskilstuna samtidigt som barnkliniken i Nyköping har stängt från klockan 21.00. Flera föräldrar berättar att de har åkt hem med en känsla av oro och otrygghet. Så kan vi inte ha det.

    Nu är det dags att ta deras oro på allvar och tänka om. Vi behöver skapa en trygg och säker barnsjukvård även i Nyköping. Öppna vårdplatser och skapa jourlinjer med barnspecialister.

    Mycket har hänt sedan beslutet 2005. I dag byggs det som aldrig förr och många av dem som flyttar till Nyköping med omnejd är just barnfamiljer. Behovet av nära barnsjukvård och slutenvårdsplatser kommer därför bara att öka.

    Allt vårdutbud är en avvägning av vad som är bäst för patienten, vilken kvalitet som kan upprätthållas och till vilken kostnad det kan ske. Vård som sker ofta ska vara så nära och tillgänglig som möjligt. Dit hör barnsjukvården.

    Vi ser positivt på landstingets planer på uppsökande barnsjukvård – ett system med mobila team där en barnsjuksköterska ingår i hembesöken. Men det räcker inte.

    Barn är en patientgrupp som är extra sårbar. Kan de få vård i Nyköping ökar det både tryggheten och patientsäkerheten. Vardagen blir mindre pressad och underlättar för både barn, föräldrar och övriga familjen.

    I vårt senaste budgetförslag (tillsammans med M och VFP) avsatte vi åtta miljoner kronor för att finansiera slutenvårdsplatser för barn i Nyköping. Tyvärr var det inget förslag som Koalitionen (S, FP, C och MP) stöttade.

    I höst är det dags att ta beslut om budgeten för 2016. Vi kommer återigen föreslå att öppna slutenvårdsplatser för barn i Nyköping. Kommer den sittande Koalitionen att lyssna på oss och oroliga föräldrar den här gången?

    Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD)
    Gruppledare, Landstinget Sörmland