• Bekämpa det hedersrelaterade våldet i Sörmland

    Pressmeddelande
    Inför ett resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Sörmland. Det föreslår Kristdemokraterna i en motion till landstingsfullmäktige.

    – Hedersrelaterat våld är en skam för den svenska demokratin. Samhället måste stå upp för de barn och unga, kvinnor och män som utsätts för dessa extrema former av förtryck, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi, gruppledare för Kristdemokraterna i Landstinget Sörmland.

    I Stockholms län finns resurscentret Origo som arbetar mot hedersrelaterat förtryck och våld sedan början av 2013. Verksamheten finansieras av Stockholms läns landsting, Polismyndigheten region Stockholm samt 25 kommuner. Polis, barnmorska och kuratorer finns under ett tak och i arbetsgruppen talas svenska, engelska, turkiska, kurdiska, assyriska/syrianska och arabiska.

    – Även i Sörmland finns det många människor som har behov av stöd. Målet är att de drabbade ska få kunskap om sina rättigheter och kunna leva ett liv utan förtryck och våld. Genom resurscentret kan vi även öka kunskapen inom området hos yrkesverksamma som möter målgruppen, säger Östen Eriksson, ledamot i landstingsfullmäktige.

    – I Sverige är 70 000 barn och unga rädda för att bli gift mot sin vilja. Det är oacceptabelt. Vi behöver ett starkare samarbete mellan myndigheter och frivilliga aktörer, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

    Läs motionen här.

    För mer information:
    Marie-Louise Forslund Mustaniemi, gruppledare för Kristdemokraterna i landstinget
    Mobil: 0736-00 57 84

    Östen Eriksson, ledamot för Kristdemokraterna i landstingsfullmäktige
    Mobil: 070-667 07 25

    Erik Palmgren, politisk sekreterare för Kristdemokraterna i landstinget
    Mobil: 0764-95 49 95