-
Dags för en jämlik vård!
Debattartikel i Katrineholms-Kuriren och Strengnäs Tidning
En av de viktigaste principerna för svensk hälso- och sjukvård är att befolkningen ska få vård på lika villkor. Trots det visar data från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) på oförsvarliga skillnader mellan olika landsting när det gäller medicinska resultat, tillgänglighet, följsamhet till nationella riktlinjer, läkemedelsanvändning, bemötande med mera.Det här visar att vården i Sverige inte är jämlik. I stället skiljer den sig åt beroende på var i landet man bor. Därför anser Kristdemokraterna att sjukhusvården måste förstatligas.
Även i Sörmland märks den ojämlika vården tydligt av. Exempelvis behöver tjocktarmscancerpatienter i median vänta 54 dagar på behandling – vilket är längst i landet. Motsvarande väntetid i Västmanland är hälften så lång, 25 dagar. Rikssnittet ligger på 38 dagar.
Den ojämlika vården är ett stort problem. Ett lika stort problem är att arbetet för ett bättre resursutnyttjande går för långsamt. Här ett av många exempel: Sveriges landsting har sammantaget köpt ett tjugotal robotar, för tjugo miljoner kronor styck, som utför prostataoperationer. Det totala behovet i Sverige bedöms vara sex robotar. Men eftersom det ena landstinget vill ha vad grannen redan har så blir vi sittande med teknisk överkapacitet – samtidigt som vi fortfarande dras med vårdköer.
Den snabba medicinska utvecklingen gör att behovet av specialisering ökar. Allt fler behandlingar och operationer kräver en stark ansamling av kompetens och förmåga. Att små enskilda landsting kan driva den höga nivå av specialisering som krävs är inte sannolikt.
Dagens struktur leder till brist på fortbildning inom flera av sjukvårdens verksamheter – vilket påverkar kvaliteten. Exempelvis opereras mycket sällsynta cancerformer på tjugotalet sjukhus. Det innebär att de som utför en viss typ av behandlingar inte får göra det tillräckligt ofta och därför inte får tillräckligt med fortbildning.
Regeringen har ambitionen att bilda större regioner där sjukvården ingår. Större geografiska enheter är visserligen bra, men vi konstaterar att det inte är tillräckligt.
Erfarenheterna från den norska omorganisationen med statligt huvudmannaskap är mycket goda. Våra länders många likheter talar för att den svenska vården bör lära av Norges erfarenheter. För att uppnå bästa kvalitet och en jämlik vård måste sjukhusvården förstatligas.
Marie-Louise Forslund Mustaniemi
Gruppledare för Kristdemokraterna i landstinget-
- Dela detta: