-
Ge våra unga diabetiker en digital mottagning
Debattartikel i Katrineholms-Kuriren
Diabetes är en påfrestande sjukdom som många unga måste leva med dygnet runt, under resten av sitt liv. I Sörmland finns det 1 395 patienter med typ 1-diabetes och av dessa är 295 personer mellan 18-30 år.
Patienten träffar sin sjuksköterska och läkare i snitt två gånger per år och varje dag har den unge diabetikern eget ansvar för dosering av insulinet. Rätt insulindoser är livsviktigt eftersom feldosering i värsta fall kan leda till att patienten mister livet.
I nationella diabetesregistret visar det sig att unga vuxna i åldern 18–30 år har de högsta medelvärdena på blodsockret. Just unga vuxna med typ 1-diabetes är en grupp patienter som vården har svårt att nå. Under denna tid i livet händer det otroligt mycket. Många flyttar hemifrån, börjar studera eller jobba, och lever ofta ett aktivt liv.
Vården behöver moderniseras för att möta de unga vuxna diabetikernas livsviktiga behov. Övergången från att som barn ha stöd av vuxna i sin behandling till att ta det fulla ansvaret för sin sjukdom måste underlättas. Då gör vi det också enklare och tryggare för föräldrarna att helt lämna över ansvaret för behandlingen till sin ungdom.
Akademiska sjukhuset i Uppsala har utvecklat en virtuell diabetesmottagning på nätet för att kunna träffa patienterna där de befinner sig – i stället för på sjukhuset. Online-mottagningen har även stärkts med en stödjande mobilapp.
Med den nya digitala tekniken kan patienterna kontinuerligt och lättillgängligt få råd och stöd av sjukvården i sin behandling och dela sina blodsockervärden. En dataöverföring som i dag bara kan ske på sjukhuset och vid de fåtal träffar som sker per år.På det här sättet får patienterna en tätare kontakt med vården – något som enligt forskning leder till förbättrade blodsockervärden och friskare patienter. Kristdemokraterna vill därför att landstinget undersöker möjligheterna att införa en digital diabetesmottagning för de 295 sörmländska patienter med typ-1 diabetes, i åldrarna 18-30, som i dag behöver livslång kontakt med sjukvården. Med flexibla lösningar kan patienten få snabb hjälp när det behövs. Det är patientfokus och förbättrad vård.
Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD)
Gruppledare i landstingetÖsten Eriksson (KD)
Ledamot i landstingsfullmäktige-
- Dela detta: