• Landstinget kan göra mer för endometriospatienter

    Debattartikel i Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren, Södermanlands Nyheter
    I dag lever cirka 200 000 svenska kvinnor med den kroniska gynekologiska sjukdomen endometrios. Sjukdomen uppkommer när livmoderslemhinnan inte stöts bort vid menstruation utan vandrar in i buken via äggstockarna och bildar knutor på bukhinnan.
    Det är inte ovanligt att kvinnor med endometrios har så svåra smärtor att de inte kan gå till arbetet eller skolan när symptomen är som värst. Smärtorna är ofta så kraftiga att kvinnan kräks, får diarré eller svimmar.

    Kristdemokraterna har länge arbetat för att endometrios ska klassas som en folksjukdom och att Socialstyrelsen ska ta fram nationella riktlinjer. Det är därför mycket glädjande att vårt arbete nu har gett resultat. Nyligen kom beskedet att Socialstyrelsen ska ta fram riktlinjer för endometrios!

    Beslutet var nödvändigt. Många drabbade kvinnor berättar att deras symptom inte tas på allvar. De blir ofta avfärdade med kommentarer som ”det är bara normala menssmärtor” eller ”det är en del av att vara kvinna”.

    Det är av stor vikt att de som söker sjukvård på grund av endometriosrelaterade besvär bemöts på ett bra sätt. I slutet av 2014 lämnade Kristdemokraterna därför in en motion om att landstinget ska utreda hur vården av endometriospatienter kan förbättras i Sörmland. Men i förslaget till beslut står det att det inte finns ”några direkta behov av att utvärdera vård och bemötande respektive ta fram förslag på förbättringsåtgärder”.

    Resonemanget är förvånande. Patienter, expertläkare, Socialstyrelsen och Endometriosföreningen pekar på att sjukdomen är okänd för många – även bland sjukvårdspersonal. Det leder till att drabbade slussas runt mellan olika verksamheter inom vården i genomsnitt 7-8 år innan de får rätt diagnos. Många tvingas därför leva med stora besvär under lång tid helt i onödan. Det är oacceptabelt!

    Arbetet med nationella riktlinjer är dessutom en utdragen process som ibland tar upp till 4-5 år för att implementeras i verksamheterna. Därför måste vi snarast påbörja arbetet för att förbättra vården och bemötandet av patienter med endometrios.

    I dag lever tusentals kvinnor med en dold och smärtsam sjukdom. En sjukdom som med hjälp av ökad kunskap kan leda till tidig diagnos. Från landstingets sida måste vi göra vårt yttersta för att minska lidandet hos drabbade flickor och kvinnor.

    Marie-Louise Forslund Mustaniemi
    Gruppledare för Kristdemokraterna i landstinget