-
Den ofrivilliga ensamheten
Kommunalrådet Denisé Cassel och äldrenämndens ordförande Liselotte Fager besökte under Torsdagen Gröna Gårdens boende. I samband med besöket hölls en pressträff om den ofrivilliga ensamheten.
Ensamhet bland äldre har blivit ett riskproblem som ökar i lavinartad takt i Sverige. Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) är det cirka 300 000 personer 65 år och äldre – eller nästan var sjätte senior som uppger att de upplever ensamhet relativt ofta. Ofrivillig ensamhet drabbar allt fler äldre och medför risk för isolering, nedsatt hälsa och sämre livskvalitet. Ensamhet kan leda till psykisk ohälsa som depression, ångest och oro.
Alla kan drabbas av ensamhet. Man kan känna sig ensam både på egen hand och i sällskap av andra. Då är det viktigt att skapa möjligheter till vänskap och gemenskap, att kunna känna sig behövd och att ha någon att prata med. Detta är inte ett individuellt problem utan ett samhällsekonomiskt problem som får långtgående konsekvenser för vårt välbefinnande.
Förslag för att bryta den ofrivilliga ensamheten:
- Planering av boendeformer
- Bygg fler äldreboenden
- Stärk civilsamhället
Kristdemokraternas kommunalråd Denisé Cassel säger såhär om civilsamhällets roll för att bryta ensamheten:
- Det är fantastiskt att se de hjältar som arbetar ideellt för att gynna människors vardag. Nu måste vi från politiskt håll se till att föreningar och människor som arbetar frivilligt får bättre villkor så detta viktiga arbete kan fortsätta.
I veckan fattar äldrenämnden beslut om äldrenämndens internbudget. Äldrenämnden har tilldelats en summa om 10 miljoner kronor att fördela på kvalitetsförbättringar 2020.
Den största delen av pengarna 5 miljoner kommer att gå till att tillskapa tillagningskök på plats i våra äldreboende. Det innebär att den äldre erbjuds högre kvalité där man direkt kan vara med att påverka vad som serveras men även de råvaror som används i tillagningen och själv kunna delta i matlagningen.
- Våra äldre förtjänar god och näringsrik mat. Men än god måltidsituation har en större betydelse än så, det är ett sätt att erbjuda fler äldre möjligheten att inta måltider i gemenskap med andra. Säger Liselotte Fager.
I budgeten föreslår vi en utredning gällande social samvaro i hemtjänsten. Vi måste se över hur vi tillsammans med civilsamhället och föreningslivet kan hitta nya vägar för att på allvar kunna bryta de äldres isolering och ensamhet. Idag genomförs social samvaro av vårdpersonal som utför dessa insatser inom hemtjänst. En utredning krävs för att se hur sociala insatser kan utföras på annat sätt med ökad kvalitetstid för den äldre.
- Ensamhet bland äldre är alldeles för vanligt förekommande och därför är det här en prioriterad fråga för mig som ordförande. Genom dessa satsningar hoppas vi kunna erbjuda fler äldre möjligheten till ökad social gemenskap, säger Liselotte Fager (KD).
-
- Dela detta: