• Kommunalrådets veckobrev v: 8/9

    Hej vänner!

    Nu var det ett tag sedan vi hördes. Förra veckan var full av jobb och avslutades med en lyckad strategidag. Jag är nöjd med dagen, men önskar att fler av er hade tagit chansen att lyssna på Johan Ingerö som hade många goda politiska idéer att bidra med. Hoppas få se er på nästa strategidag! På söndagen passade jag på att ta helg därav ett samlat informationsbrev idag från v.8–9.

    För kännedom är jag i Spanien veckan som kommer och ordnar med bouppteckningen efter min mor. Spansk byråkrati kräver tålamod, därför känns det bra att få avsluta vissa delar. Det är blandade känslor över att vara här. Det är givetvis skönt att vara i mitt andra hem, men det är tydligt att en familjemedlem saknas. Jag har valt att lämna arbetstelefonen i Linköping, men är kontaktbar via mail. Vid akuta ärenden kan ni höra av er till pol.sek Tobias Westling som gärna hjälper er. Han är på plats i Stadshuset hela kommande vecka.

    Aktuellt från Stadshuset v.8–9

    EBO-debatten i kommunfullmäktige 25 februari
    Socialdemokraterna kallar Allians för Linköping för passiva för att vi inte vill hoppa på deras tåg om att undanta bostadsområdena Berga, Ryd och Skäggetorp. Att vara passiva kan man dock inte anklaga Socialdemokraterna för att vara. Snarare närmast sjösjukeframkallande på grund av alla politiska krängningar. Allt för att hela tiden byta ideologisk ståndpunkt utifrån vad som för tillfället gynnar partiet strategiskt. Min övertygelse är dock att integration inte går att kommendera uppifrån. Det är en organisk process som växer underifrån.
    Socialdemokraternas agerande i EBO-debatten under tisdagens fullmäktige vittnar om en syn på politiken som allsmäktig. Vad Socialdemokraterna behöver förstå är att integration inte är en politisk Quick-fix. Det vi från politikens håll kan göra är att bidra till förutsättningar, men vi kommer aldrig kunna hindra människor ifrån att bosätta sig i vissa områden, tror man det har man missat det mest fundamentala i att vara människa – gemenskap. Det ligger i människans natur att söka sig till människor som liknar dem själva.
    Målet med integrationspolitiken måste vara samhällsgemenskap. Nyanlända måste ges nycklar för att ta sig in i det svenska samhället. Vi behöver förbättra förutsättningarna för egen försörjning, vidareutbildning och delaktighet i samhället, men integrationen kommer aldrig att lyckas om den enbart blir en fråga för det offentliga. Civilsamhället spelar en viktig roll. Socialdemokraterna nämnde inte civilsamhället en enda gång i sina anföranden.
    Utöver civilsamhället behövs reformer för att bryta bidragsbehovet, språkkrav och samhällsorientering för PUT m.m. Att endast undanta dessa områden och sedan lämna människorna som bor där vind för våg kommer inte leda till något gott. I mitt samtal med Polisen förra veckan fick jag reda på att fastighetsvärdarna Wilhelm och Stångåstaden räknar med att det bor ca 10~000 människor i deras bestånd, men enligt mätningar av vattenförbrukningen uppskattas det bo ca 15~000 människor. Att undanta dessa bostadsområden skulle i allt högre utsträckning leda till att vi fick ännu sämre överblick.
    Jag har haft två enskilda sittningar med Polisen senaste två veckorna som har varit mycket givande. Informationen jag fått därifrån har tydligt ringat in problemen och vad man behöver ta tag i genast. Från och med denna vecka har Polisen även ett ambulerande Poliskontor på plats i Skäggetorp. I området finns även flera områdespoliser som är kända av allmänheten.

    Möte med LKR (Linköpings kristna råd)
    I tisdags åt jag och Tobias lunch med Linköpings kristna råd. Tanken är att jag ska vara med på samtliga av deras möten framöver i egenskap av 1:e vice KSO. Syftet med Linköpings kristna råd är att söka enhet med andra kyrkor och förbättra samarbetet sinsemellan. Kyrkorna i Linköping träffar många människor som är i behov av svenska kontakter, tolkhjälp, matkassar m.m. Tillsammans med civilsamhällets krafter kan vi från kommunen gemensamt göra Linköping till en varmare plats för våra svagaste grupper. Det var ett bra första möte och jag ser fram emot att träffas igen och utbyta information.

    Kommunens beredskap för Covid-19
    För kännedom intog kommunen beredskapsläge 2 i fredags med anledning av Covid-19. Beredskapsläge 2 innebär att etablera periodiskt arbetande central krisledning. Detta ifall vi skulle få smittspridning i Linköping. Via kommunens hemsida kan du få mer information om hur kommunen arbetar samt information från Folkhälsomyndigheten och bra uppställningar med frågor och svar.
    Mer info här: 
    https://www.linkoping.se/nyheter/nyheter/kommunens-beredskap-for-coronaviruset

    Mediasammanfattning v. 8–9

    17 februari – ”Skilda åsikter om bosättningslag”
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=7409664
    19 februari – ”Pengarna ska gå till välfärden”
    https://www.corren.se/nyheter/linkoping/kd-pengarna-ska-ga-till-valfarden-om6510717.aspx
    21 februari – ”Nu är hög tid att värna judiskt liv”
    https://www.corren.se/asikter/debatt/nu-ar-hog-tid-att-varna-judiskt-liv-om6509973.aspx
    21 februari ”Våldet i Skäggetorp – politiker i möte med Polisen”
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/valdet-i-skaggetorp-kommunen-i-mote-med-polisen?fbclid=IwAR1pX7JUtTiQOFV0U21P3fgKYnktOw_pml7151FRs4sa-5wiGgYYjWFVmOs
    26 februari ”Hemtjänstdebatten har hamnat snett”
    https://www.corren.se/asikter/debatt/hemtjanstdebatten-har-hamnat-snett-om6519026.aspx

    Utöver detta lyckades jag även få radiotid på P4 två gånger. Roligt!

    Må gott så ses vi när jag är i Linköping igen