• Nej till Läget

  Vi säger Nej till Läget för skattebetalarnas skull

  KD vill inte att Oxelösunds kommun ska bygga en ny Restaurang Läget för 27 miljoner kr av Oxelösundsbornas pengar. Men självklart vill vi se en fullbelagd Gästhamn, en blomstrande skärgårdsturism och en stadig inflyttning av båtälskare och båtföretag till vår fina Kuststad. Och detta har KD en politik för!

  Kommuner ska inte bygga restauranger

  Kommunen ska inte slösa bort 27 miljoner till av invånarnas skattepengar – 2.225 kr från varje Oxelösundsbo! – på krogbyggen. (Dessa belopp är enligt den senaste kalkylen…) Kommunen, vårt gemensamma hushåll, ska hålla i pengarna och prioritera tryggheten för våra barn, äldre och nödställda. Dessutom ska den avskaffa sina egna onödiga kostnader*, så att en vanlig familj slipper betala 5000 kr mer i skatt varje år jämfört med Nyköping.

  Restaurang Läget i Oxelösund som ser övergivet och rivningsfärdigt ut, en solig dag i maj. Texten i bilden säger: 24 miljoner till? 2000 kr från varje Oxelösundare? Nej!

  24 Mkr blev budgeterat 2021, men under 2022-23 ökade byggkostnaderna i Sverige med minst 13%. Kommunen ska inte bekosta krogar, kaféer och restauranger.

  Nej till Läget handlar om god hushållning

  Allt som fungerar av sig själv i det fria näringslivet ska få vara ifred. Efterfrågan ska styra. Dvs vad invånarna önskar och vill betala för. Vår politik är därför att samverka med Okles båtägare som bor här, båtbranschen i regionen, bostadsbolag som vill bygga och turismföretag som vill investera. Titta på andra, populära, framgångsrika skärgårdskommuner!  Kan dom, så kan vi. Läs mer om KD-politik för Turism

  * Några exempel är omoderna IT-system och gammalmodiga arbetsrutiner inom kommunen, som tar tid och skapar irritation för både medarbetare och invånare. Där kan det effektiviseras mycket. Vi vill även upplösa bolaget FÖRAB (som inte behövs), slopa onödiga resor och konferenser samt minska antalet styrelseledamöter i Oxelö Energi och Kustbostäder. Kommunen kan spara massor av pengar på utgifter som är helt onödiga!