• Du ska kunna lita på vården och tågen

  Alla ska kunna lita på att hälso- och sjukvården fungerar och att den finns där när den behövs. Vi har en bra hälso- och sjukvård i Region Jönköpings län. Troligtvis den bästa i Sverige. Men vi har också utmaningar och problem.

  – Ett av de största är de långa telefonköerna till 1177. Att behöva vänta över en timme i telefonkö är helt oacceptabelt. Du ska få svar inom 5 min av 1177.

  Vi vill också utveckla med mobila enheter som läkarbil och tandvårdsbuss, säger Mia Frisk (Jönköping) regionråd och förstanamn på valsedeln för Jönköping, Habo och Mullsjö.

  – Det slås gång på gång larm om barn och ungas allt sämre psykiska hälsa. Vi måste agera nu. Därför vill vi förstärkas Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) för att korta väntetiderna och kunna möta de behov som finns. Inget barn ska vänta mer än 30 dagar på utredning, säger Pia Skogberg (Gislaved), förstanamn på valsedeln för Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.

  – Förtroendet för den regionala kollektivtrafiken har skadats rejält i flera delar av länet efter långa perioder av inställda tåg och bristfällig ersättningstrafik. För att kollektivtrafiken ska kunna vara något att lita på för fler än sällan-åkarna krävs det långsiktigt hållbara lösningar framförallt för pendlarna. Vi vill ha tågtrafik från Mariannelund och Vetlanda, en tabellstyrd busslinje mellan de tre sjukhusorterna Jönköping, Eksjö och Värnamo, via Sävsjö, och vi vill att tillgängligheten till kollektivtrafik på landsbygden ska öka genom närtrafik, öppen för alla, säger Mattias Ingeson (Eksjö), förstanamn på valsedeln för Höglandet.

  – Förutsättningen för en god sjukhusvård i Jönköpings län är våra tre akutsjukhus. Dessa tre akutsjukhus i Eksjö, Värnamo och Jönköping ska utvecklas med tydliga specialiteter så att invånarna i vårt län även framöver kan känna sig trygga med att de har en sjukhusvård i toppklass med god tillgänglighet, fortsätter Mia Frisk.

  – I Sverige har 3 av 4 erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen sin egen eller någon som är en nära. De som behöver få hjälp vid psykisk ohälsa ska få hjälpen tidigt. Vi måste förbättra tillgängligheten till psykiatrin ännu mer, säger Pia Skogsberg.

  – Vi kristdemokrater lovar inte allt, men vi lovar att prioritera välfärden – det är vårt välfärdslöfte, avslutar Mattias Ingeson.