• Skydda den småländska ostkakan!

  Är det farligt att äta hemmagjord ostkaka gjord på mjölk från grannens gård?
  – Absolut inte!

  När Kristdemokraternas riksdagsledamot Irene Oskarsson fick nys om att Livsmedelsverket planerar att förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk, en grundingrediens i småländs ostkaka, eftersom några personer varje år drabbas av bakterien ehec efter att ha druckit opastöriserad mjölk startade hon kampen för värnandet av den småländska ostkakan.

  ireneoskarsson-2– Äkta småländsk ostkaka måste göras av opastöriserad mjölk. Det blir inte alls lika gott om ostkakan görs på ”köpmjölk”. Ostkakan gräddas i ugnen i 200 grader i över en timme och då dör allt farligt, förklarar Irene.

  – Trygga och säkra livsmedel ska vi självklart ha, men här går Livsmedelsverket för långt. Ett förbud kommer att försvåra för små egenföretagare på landsbygden som driver lantbruk och förädlar sina egna råvaror. Och kommer omöjliggöra för oss som vill fortsätta baka äkta småländsk ostkaka hemma, avslutar hon.

  Fredagen den 1 november fanns Irene Oskarsson på plats i Nässjö för att tillsammans med Kristdemokraterna i Nässjö bjuda på äkta hemmagjord småländs ostkaka. Ca 50 liter opastöriserad mjölk från kossor på Höglandet blev till 16 liter ostkaka som var mycket uppskattad av Nässjöborna, som också uppskattar Irene och Kristdemokraternas kamp för den småländska ostkakan.

  bild 2