Bo Rudolfsson

Bo_Rudolfsson_540x298

Har ska jag försöka berätta om mig själv och varför jag valt att bli politiker. Om du har ytterligare frågor så är du varmt välkommen att kontakta mig för ytterligare samtal.

Personlig information:
Fullständigt namn: Bo Erik Jonas Rudolfsson

Ålder:  68 år (född 1953), nästa födelsedag den 27 september 2022

Barndom:  Jag är född den 27 september i Gudmundrå församling i Kramfors och bodde de första åren i Frånö, just utanför Kramfors. Från Frånö flyttade jag och min familj till Vågbro, just utanför Söderhamn i Hälsingland, där jag bodde fram till jag började Lärarhögskolan i Härnösand.
Efter Lärarhögskolan har jag bott i Söderhamn, Los Angeles, Stockholm, Göteborg, Ljungskile, Nicosia på Cypern, Ljungskile, Kungsör och sedan julen 1985 i Laxå kommun

Utbildning:  Jag fick min utbildning på Härnösands lärarhögskola 1972-1975 och har examen som behörig mellanstadielärare.

Familj: Jag är gift med Ruth från Danmark sedan 1979 (vi träffades i Venedig över en pizza) och vi har fyra barn som alla nu är utflugna från hemmet. Av våra fyra barn bor f.n. två i  Örebro, en i Hallsbergs kommun, och en i Sollentuna kommun utanför Stockholm.  Alla fyra är gifta och har barn. Vi har därmed 11 barnbarn, varav ett hemma hos sin himmelske fader.

Varför politiker?
Ingen av mina föräldrar var politiskt aktiv, även om de hade till viss del starka politiska åsikter. Morfar Jonas ”Jonke” Fahlen gick i första leden i ”Ådalskravallerna” 1931. Min morfar Jonas är mannen med cykel längst till vänster på bilden, enligt hans döttrar (min mor och mostrar). Min morfar och hans familj, inkl. min mamma Hertha bodde i grannhuset till Frånö Folkets Hus varifrån demonstrationståget startade denna dag. Enligt familjehistorien var Jonas en trogen kommunist och liknade även Stalin med sin stora mustasch.

Farfar Rudolf Svensson (pappa och hans bröder bytte namn till Rudolfsson) var statare i Rinkaby trakten i Skåne då han var gift med farmor Emma,  men senare bonde som hyrde gård och mark av försvarsmakten. Pappa Carl-Erik var rörmontör och röstade alltid med socialdemokraterna (tror jag). Mamma Hertha var hemma med barnen under lång tid och arbetade sedan i köket i ett hem för personer med mental funktionsvariation.

Jag började med politik medan jag gick på Lärarhögskolan i Härnösand då jag sökte mig till SSU och deltog i några samlingar. Jag fattade snart att ”detta var inte för mig”. Efter jag slutade lärarhögskolan, arbetade jag som lärare i Söderhamn en termin, gick på bibelskola i USA under ett år, och började sedan arbeta med UMU/YWAM i Sverige, där vi var och fortfarande är en del av en världsvid missionsorganisation.

Under denna tid med UMU/YWAM träffade jag Ruth i Venedig där jag och några hundra andra UMU:are från hela Europa var samlade. Vi träffades i april – gifte oss i september 1979. Efter arbete och boende i Ljungskile flyttade vi till Cypern under ett år. Därefter tillbaka till Ljungskile och sedan till Kungsör och därefter till Laxå.

Jag och min familj flyttade till Laxå vid juletid 1985 och fick snart kontakt med Kristdemokraterna och dess företrädare Paul Alm. Jag rekryterades och kom med i valet 1988 och då blev jag också ersättare i Kommunstyrelsen. Från denna början har jag arbetat med politik mer eller mindre hela tiden. Mycket av tiden var det inte på heltid så jag jobbade också som lärare inom Laxå kommun.

Efter valet 2006 började mitt politiska arbete i Örebro läns landsting och strax därefter i Regionförbundet Örebro län. Vid valet 2010 innebar det ännu mer arbete i dessa två politiska organisationer samtidigt som jag slutade som ombudsman för kristdemokraterna i länet. Under perioden 2011-2014 hade jag ett flertal uppdrag i Örebro läns landsting och Regionförbundet samt som oppositionsföreträdare i Laxå kommun.

Vid valet 2014 förlorade S+V makten i Laxå kommun för första gången någonsin och jag kunde tillträda som kommunstyrelsens ordförande i en partikoalition under namnet Ett bättre Laxå tillsammans med andra partier.

Jag har alltid varit engagerad och intresserad av samhällsfrågor och intresserad av att förändra. Jag har en vision och vilja för att skapa ett bättre Laxå ( och ett bättre Örebro län/Sverige) för alla invånare men speciellt för de som har svårt att göra sin stämma hörd.