Vårdval inom BUP kommer att införas i Västra Götaland

Debattartikel TTELA – Stefan Svensson m.fl.
Genom att öppna upp för fler vårdgivare – både offentliga och privata – skapar vi bättre förutsättningar för att fler barn och unga ska få den hjälp de behöver, i rätt tid.

Psykisk ohälsa bland barn och unga är en växande utmaning i vårt moderna samhälle. Skolstress, sociala medier och oroligheter i omvärlden har bidragit till att allt fler unga mår dåligt, samtidigt som Västra Götalandsregionens barn- och ungdomspsykiatri (BUP) har brottats med långa väntetider under en längre tid. I dag får bara tre av tio barn och unga den behandling de behöver i rätt tid. Det är oacceptabelt.

På initiativ av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har regionfullmäktige nu beslutat att införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) senast den 1 januari 2028. Detta är ett viktigt steg för att förbättra tillgängligheten. Genom att öppna upp för fler vårdgivare – både offentliga och privata – skapar vi bättre förutsättningar för att fler barn och unga ska få den hjälp de behöver, i rätt tid.

Nu behöver vi se till att utforma vårdvalet med barnens och föräldrarnas bästa i fokus – med hög kvalitet och god tillgänglighet i hela Västra Götaland – oavsett var man bor – på landsbygden eller i städerna. Vi måste särskilt se till att barn i socioekonomiskt utsatta områden inte glöms bort.
Ett viktigt steg är att klargöra ansvarsfördelningen mellan primärvårdens uppdrag inom vårdval vårdcentral – särskilt tilläggsuppdraget för ungas psykiska hälsa (UPH) – vårdval BUP inom öppenvården, samt den specialiserade psykiatriska slutenvården vid sjukhusen. I dag hanterar primärvården barn och unga med lättare psykisk ohälsa, medan BUP tar emot dem med mer komplexa behov – det är också dessa som i dag fastnar i långa vårdköer. Vårdvalet måste därför utformas för att möta deras behov, med rätt kompetens och tillräckliga resurser för kvalificerad specialistvård.
Vårdvalet inom BUP måste utformas så att det garanterar god vårdkvalitet även för unga vuxna, och säkerställer en trygg och sömlös övergång från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin. I dag fungerar denna övergång alltför bristfälligt – något som måste förbättras för att unga inte ska riskera att falla mellan stolarna.

Vi vill understryka att den som vill bedriva vård i regionens namn måste också ta ansvar för barn med stora och komplexa behov. Alla som arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrin behöver även ta ett gemensamt ansvar för akutverksamheten och slutenvården, för att säkra en helhet i vårdkedjan som möter invånarnas behov. Idag hör vi om föräldrar som tvingas avstå vård för sina barn på grund av de långa resorna när den akuta heldygnsvården inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) koncentrerats till två platser i Västra Götalands sydvästra delar. Familjer från regionens ytterkanter ställs inför orimligt långa resvägar för att deras barn ska få den vård de behöver.

Grönblå Samverkan
Lars Holmin (M),
vice ordförande regionstyrelsen

Stefan Svensson (KD),
regionråd

Cecilia Andersson (C),
regionråd

Pär Lundqvist (L),
regionråd


Viktiga insatser för att stärka ätstörningsvården


Läs mer

Vi kommer att se till att det inte går att plocka russinen ur kakan


Läs mer

Jämlik sjukvård – omöjligt utan statligt ansvar


Läs mer

Möjliggör investeringar i försvarsindustrin – både för Ukraina och vår egen säkerhet


Läs mer

De farliga köerna finns i sjukvården – där gäller det livet


Läs mer

Vi tar tillbaka tryggheten i Sverige


Läs mer

Många lider av ofrivillig ensamhet


Läs mer

Rädda Sveriges sjukvård tillämpa prioriteringsplattformen!


Läs mer

Nu ser vi till att korta vårdköerna


Läs mer

Vårdval BUP – för barn och ungas skull


Läs mer