Viktiga insatser för att stärka ätstörningsvården

Debattartikel Alingsås Tidning – Ebba Busch, Jakob Forssmed och Stefan Svensson
I den stora förstärkning som regeringen gör av den psykiatriska vården i vårändringsbudgeten, på totalt 550 miljoner kronor, finns ett tydligt fokus på ätstörningsvården.

Alltför många barn och unga som söker vård för ätstörningar hamnar idag i ett ingenmansland. Patienter och anhöriga berättar för riksföreningen mot ätstörningar Frisk & Fri att de har tappats bort, fått vänta länge på vård eller fått uppleva hur behandlingen abrupt har avslutats. ”Man nekas vård för att man inte är tillräckligt sjuk, eller för sjuk, för att vård saknas i regionen eller för att man redan gjort tidigare behandlingsförsök.”

Så här får det inte vara. I den stora förstärkning som regeringen gör av den psykiatriska vården i vårändringsbudgeten, på totalt 550 miljoner kronor, finns ett tydligt fokus på ätstörningsvården. 50 miljoner kronor avsätts för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Det möjliggör för regionerna att öka remitteringen till högspecialiserad vård för barn och unga med ätstörningsproblematik, i syfte att minska trycket och korta köerna till på BUP. På så sätt kan barn- och ungdomspsykiatrin i landets regioner avlastas och den högspecialiserade vården komma till användning.

Det här är en förstärkning av psykiatrin från en redan mycket hög nivå. Under mandatperioden har regeringen satsat historiskt stora resurser på psykiatrin, inte minst barn- och ungdomspsykiatrin. Bara i år satsas en miljard kronor på ökad tillgänglighet inom BUP och ytterligare en halv miljard på att förbättra primärvårdens arbete med psykisk hälsa. Vi har också slutit en överenskommelse om psykisk hälsa med SKR som innebär hela 1,6 miljarder kronor till landets regioner och kommuner för 2025.

Kristdemokraterna har också varit drivande i att uppmärksamma hur digitala medier bidrar till att försämra unga människors hälsa. Vi har bland annat sett till att det nu finns riktlinjer för skärmanvändning för barn. Men mer återstår att göra. I den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention understryks att användningen av digitala medier kan påverka den psykiska hälsan negativt genom att barn och unga utsätts för innehåll som är skadligt, genom att det till exempel främjar osunda kroppsideal och självdestruktiva beteenden, sociala jämförelser och kränkningar. Vi behöver därför utveckla arbetet med att skydda barn från skadligt material i den digitala miljön och öka kunskapen om kopplingen mellan digitala medier och barns och ungas psykiska hälsa.

Samtidigt behöver bristerna inom ätstörningsvården här och nu åtgärdas. Regeringen kommer även fortsatt att prioritera insatser för unga med självskadebeteende med särskilt fokus på ätstörningar, och kommer därför att återkomma med förslag på åtgärder för regionerna. Därutöver kommer regeringen att ge i uppdrag till Socialstyrelsen att ge regionerna stöd i insatser för en bättre fungerade vårdkedja vid ätstörningar samt höjd kvalitet i ätstörningsvården.

Det här är viktiga insatser för en grupp som är mycket utsatt. Ingen människa ska nekas vård för att man inte är tillräckligt sjuk, eller för sjuk. Med Kristdemokraterna i regeringen får Sverige en ätstörningsvård med större ambitioner, bättre tillgänglighet och högre kvalitet.

Ebba Busch, partiledare (KD)

Jakob Forssmed, socialminister (KD)

Stefan Svensson, regionråd (KD)


Vårdval inom BUP kommer att införas i Västra Götaland


Läs mer

Vi kommer att se till att det inte går att plocka russinen ur kakan


Läs mer

Jämlik sjukvård – omöjligt utan statligt ansvar


Läs mer

Möjliggör investeringar i försvarsindustrin – både för Ukraina och vår egen säkerhet


Läs mer

De farliga köerna finns i sjukvården – där gäller det livet


Läs mer

Vi tar tillbaka tryggheten i Sverige


Läs mer

Många lider av ofrivillig ensamhet


Läs mer

Rädda Sveriges sjukvård tillämpa prioriteringsplattformen!


Läs mer

Nu ser vi till att korta vårdköerna


Läs mer

Vårdval BUP – för barn och ungas skull


Läs mer