Elever från Laxå till riksdagen för 20:e året

image

En grupp från åk 9 på Centralskolan lyssnar till riksdagsledamot Lotta Olsson (M) i riksdagshusets bankhall.

PRESSMEDDELANDE 2016-05-18

Under onsdagen 18 maj besökte återigen eleverna från årskurs 9 i Centralskolan, Laxå Stockholm och riksdagen. Under de senaste 20 åren har eleverna i åk 9 varje år åkt till riksdagen för att lära sig om riksdagens arbete med att stifta lagar och byggnadens historia. Många elever tar naturligtvis chansen att se delar av Stockholm och kanske till och med köpa en snygg skjorta eller ett par nya skor.

– Att komma till riksdagen ser vi som en naturlig del i undervisningen i samhällskunskap och förståelsen av det svenska samhället. Det är också en del av elevernas avslutningstid, då de slutar årskurs 9 om mindre än en månad, säger Carina Richard, lärare på Centralskolan och en av de lärare som följer med eleverna.
Under de gångna 20 åren har Bo Rudolfsson (KD) varit arrangör, både som oppositionspolitiker men också som kommunalråd sedan valet 2014. Resan från Laxå till Stockholm sker med buss men under de senaste åren har även att antal elever åkt tåg.

– Att besöka riksdagen är för många elever en upplevelse som kanske är enda gången i deras liv som de besöker riksdagshuset och ”folkets företrädare”. Vi försöker få med många delar under besöket, guidning i riksdagshuset av riksdagsledamöter, information från några politiska ungdomsförbund om politiskt engagemang och även en debatt mellan ungdomsförbunden i en aktuell fråga eller en fråga som berör eleverna, t.ex att få betyg eller inte, säger Bo Rudolfsson, kommunalråd i Laxå.