Valmatematik inför 14 september

Val2010

Idag är det bara 178 dagar kvar till valet och partierna i både kommun, landsting och riket gör fler och fler förberedelser, utspel görs och planerar, material färdigställs och läggs ut på beställning, och mycket, mycket annat.

Allt handlar om att övertyga ett visst antal person att läggs sin röst på ett visst parti vid valet – helst ska rösten läggas på ”mitt” parti, men det är väljarna som bestämmer.

Om man tittar tillbaka till valet 2010 så skiljde det endast 411 röster mellan majoriteten (S+V) och Ett bättre Laxå (KD, M, C, FP och MP). Det är inte många röster, speciellt när man betänker att totalt 150 röster lades på två partier (Sverigedemokraterna och Laxå partiet) som inte kom in i fullmäktige. Det var också 836 röstberättigade som inte brydde sig om att rösta utan var s.k. ”soffliggare”.

För att Ett bättre Laxå ska få majoritet behöver vi alltså övertyga ca 415 personer bland ”soffliggarna” och de som rösta på SD och Laxåpartiet att rösta på något av partierna i Ett bättre Laxå.

Man kan också räkna så att om 210 personer som röstade på S och V vid valet 2010 nu röstar på Ett bättre Laxå-partierna så blir det en ny majoritet. Allt detta under förutsättning att valresultatet för S+V är ungefär detsamma 2014 som 2010.

Låt oss göra vårt bästa att ge Laxå en ny och bättre majoritet!

/Bo Rudolfsson (KD)