72 miljoner till Barn- och Ungdomspsykiatrin

Att öka tillgängligheten och kvaliteten inom psykiatrin är ett prioriterat område för den GrönBlå majoriteten i Västra Götalandsregionen. Idag fattade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslut om fördelning av 50 miljoner kronor till kökortning och 22 miljoner kronor till utveckling av Barn- och Ungdomspsykiatrin.

Sedan 2015 har Västra Götalandsregionen ökat den årliga ramen till psykiatrin med en kvarts miljard kronor. Tidigare års satsningar har bland annat gått till att öka tillgängligheten till utredning och behandling för personer med neuropsykiatrisk problematik. Dessutom har satsningar gjorts på att förstärka vården av självskadepatienter, ätstörningsvården, den specialiserade traumavården, könsdysforimottagningen och för att starta upp en regional specialistmottagning för stressrelaterad psykisk ohälsa.

I slutet av januari i år antog Regionfullmäktige en reviderad utvecklingsplan för Barn- och Ungdomspsykiatrin. Nu följs beslutet upp med att 22 miljoner kronor skickas ut till sjukhusen för att påbörja genomförandet av planen.

Utöver pengarna till utvecklingsplanen beslutade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen att 50 miljoner kronor skall fördelas utifrån befolkningsunderlag till sjukhusen för att korta köerna till Barn- och Ungdomspsykiatrin. För 2017 fördelas 50 miljoner kronor enligt följande – SU tilldelas 21 mnkr, NU 8,5 mnkr, SÄS 9,5 mnkr, SkaS 7,5 mnkr och KS 3,5 mnkr.


Vårdval inom BUP kommer att införas i Västra Götaland


Läs mer

Viktiga insatser för att stärka ätstörningsvården


Läs mer

Vi kommer att se till att det inte går att plocka russinen ur kakan


Läs mer

Jämlik sjukvård – omöjligt utan statligt ansvar


Läs mer

Möjliggör investeringar i försvarsindustrin – både för Ukraina och vår egen säkerhet


Läs mer

De farliga köerna finns i sjukvården – där gäller det livet


Läs mer

Vi tar tillbaka tryggheten i Sverige


Läs mer

Många lider av ofrivillig ensamhet


Läs mer

Rädda Sveriges sjukvård tillämpa prioriteringsplattformen!


Läs mer

Nu ser vi till att korta vårdköerna


Läs mer