Vården organiseras som på 1800-talet
Insändare GöteborgDirekt – Magnus Berntsson
I dag kan bostadsadressen avgöra sannolikheten att överleva en sjukdom. I en region kan en patient räkna med en viss tillgänglighet och ett visst behandlingsresultat. I en annan region hade samma patient fått en helt annan väntetid och i värsta fall ett annat behandlingsresultat
Sjukvårdspersonalen runtom i landet – som läkare, undersköterskor och ambulanspersonal – gör varje dag ett fantastiskt arbete för att göra vården så bra som möjligt. Likaså gör många regionala sjukvårdspolitiker sitt yttersta för att skapa förutsättningar för att vi ska ha bästa tänkbara sjukvård.
Det är inte detta som är problemet. Problemet är att de alla tvingas arbeta i ett förlegat system. Kristdemokraternas föreslår att staten tar över ansvaret för sjukvården från regionerna och landstingen. På så vis skapar vi förutsättningar för att säkra en trygg och likvärdig vård av hög kvalitet i såväl Göteborg som i övriga delar av Västra Götaland och Sverige.
Utöver sjukvård hanterar regionerna och landstingen framför allt regional utveckling och kollektivtrafik. När sjukvårdsansvaret flyttas kommer det inte att vara ändamålsenligt att behålla regionerna och landstingen i sin nuvarande form för att hantera enbart dessa frågor.
I mitten av 1800-talet fasades åderlåtning ut som gängse behandlingsmetod i vården. Vid samma tid skapades de svenska landstingen. Likheterna med 1800-talets vård är få, men organisationsmodellen är den samma. Det vill Kristdemokraterna ändra på.
Magnus Berntsson (KD), regionpolitiker