Stödet till personer med spelberoende måste öka

Debattartikel – Monica Selin (KD) och Jonas Andersson (L)
Västra Götalandsregionen kommer från och med i år att flytta fram positionerna för att hjälpa personer med spelberoende. Snart öppnar vi en regional enhet med fokus på att stödja människor med denna problematik.

Även om huvuddelen av dem som ägnar sig åt spel med pengar ofta ligger på en ganska måttfull nivå måste vi vara medvetna om att det finns stora risker med spel. För den som tappar kontrollen över sitt spelande uppstår ofta ångest, sömnsvårigheter och självmordstankar. I många fall krossar spelberoendet familjer, raserar hushållets ekonomi och förstör framtidsdrömmar.

Cirka två procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har spelproblem. Samtidigt har personer med spelberoende inte erbjudits någon särskild vård i Västra Götalandsregionen. Med tanke på regionens storlek och det enorma personliga lidande som spelberoende innebär för både den enskilde och dennes anhöriga är det ohållbart och oförsvarbart.

Även för personer med dataspelsberoende saknas tillräckligt stöd i vården. WHO har, genom publiceringen av Världshälsoorganisationens nya upplaga av International Classification of Diseases, klassificerat dataspelsberoende som en sjukdom. Detta beroende kan få stora sociala konsekvenser där skolan eller jobbet blir svårare att klara av. Isolering kan uppstå när personliga relationer blir försummade.

I Västra Götalandsregionen fördelas 10 miljoner kronor för att inrätta en enhet för specialiserad vård och behandling av spelberoende på Sahlgrenska universitetssjukhusets beroendeklinik. Enheten ska bedriva öppenvårdsverksamhet och ta emot patienter i alla åldrar från hela Västra Götaland. Både patienter som spelar med pengar och personer med dataspelsberoende ska tas emot på enheten.

Genom denna insats tar vi steget för att möta behoven av behandling och stöd inom vården för två grupper som länge haft svårt att söka rätt hjälp.

Monica Selin (KD), regionråd och ordförande i psykiatriberedningen
Jonas Andersson (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen

 


Nu ser vi till att korta vårdköerna


Läs mer

Vårdval BUP – för barn och ungas skull


Läs mer

Ska subjektiva upplevelser och identitetspolitik styra svensk sjukvård?


Läs mer

(S)toppa bedrägerier mot äldre som aggressiv lotteriförsäljning


Läs mer

Bra att flygskatten slopas – satsa på miljövänligt flyg i stället


Läs mer

Varför ger sig Vänsterpartiet på låginkomsttagarna?


Läs mer

Fler ska få vård snabbare


Läs mer

Regionstyrelsens ordförande gömmer sig i debatten


Läs mer

Regionen måste korta vårdköerna


Läs mer

Rödgrön ledning chansar med regionens ekonomi som insats


Läs mer