Vårdval BUP – för barn och ungas skull
Replik TTELA – Stefan Svensson m.fl.
Den rödgröna minoriteten frågar sig för vem Vårdval BUP är till för. För barn och ungas skull är vårt enkla svar.
Köerna inom BUP har länge varit alldeles för långa. Enligt statistik från augusti 2024 ligger måluppfyllelsen för antal väntande till första besök på cirka 62 procent, till utredning på omkring 19 procent och till behandling på cirka 20 procent i Västra Götalandsregionen. Detta är fullständigt oacceptabelt och kräver åtgärder. Vårdgarantin stipulerar 30 dagar till ett första besök samt ytterligare 30 dagar till fördjupad utredning och behandling. Garantin är inget som är valfritt att uppfylla eller inte. Kapaciteten att omhänderta barns och ungas vårdbehov inom BUP måste öka. Vi kan inte fortsätta som vi gör idag – det krävs nytänkande och handling. För att minska väntetiderna måste insatser komma från flera olika håll och ske i samverkan. Barn och ungas välmående måste komma först.
Ett nytt vårdval inom BUP i öppenvården skulle ge barn och ungdomar rätten att välja mellan privat och offentlig vårdgivare för sin psykiatriska vård. Det ökade antalet vårdgivare skulle öka valfriheten och förbättra tillgängligheten. Regionens egen verksamhet och privata aktörer ska tillsammans se till att samverka för att möta behoven hos patienterna.
GrönBlå Samverkans tidigare reformer med satsningar på UPH (ungas psykiska hälsa)-mottagningar och En väg in har varit en framgång. Det är verksamheter som vi vill bygga vidare på. Patienten bör få tillgång till specialiserad barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård först efter bedömning från kontaktcentret En väg in. Men det räcker inte.
Vi har brist på personal inom BUP, samtidigt som det finns helprivata alternativ utanför systemet. Vi behöver skapa ett system som gör att dessa aktörer blir en del av den offentligt finansierade vården och bidrar till ökad tillgänglighet för alla, oavsett plånbok.
En mångfald av vårdgivare ökar valfriheten för vårdpersonalen. Fler attraktiva arbetsgivare gör att fler kommer vilja söka sig till de viktiga yrkena inom psykiatrins verksamheter, vilket gynnar vårdsystemet som helhet och förbättrar förutsättningarna för en god livskvalitet för barnen och deras familjer.
S, V och MP säger en sak, men gör något helt annat. Nyligen röstade de för en permanent stängning av BUP:s slutenvård på Näl, vilket oppositionen lyckades stoppa. Det om något var en signal om att de rödgröna inte prioriterar frågan. Medan ledningen spelar roulett med de barn och unga som står i kö och desperat behöver hjälp, så försöker faktiskt vi göra något åt de problem vi ser.
Vårdval styrs via en krav- och kvalitetsbok, vilket de rödgröna vet, och innan ett vårdval kan starta kommer de utmaningar som finns att hanteras. Det kommer att ske i en bred parlamentarisk beredning och handlar bland annat om finansiering, säkerställa en god geografisk spridning och tillgänglighet i hela Västra Götaland. Det finns flera andra aspekter som vi lyfter i vårt förslag som behöver svar. Det är inget som vi är oroliga över, däremot är vi beslutsamma.
Det är en brådskande nödvändighet att införa vårdval inom BUP i regionen. Att inte använda alla tillgängliga resurser för att minska köerna är inte bara oansvarigt, det är direkt skadligt. Det handlar om att möta barn och ungdomar där de är och ge dem möjlighet till en trygg och tillgänglig vård, oavsett var i länet de bor.
GrönBlå Samverkan
Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande VGR
Stefan Svensson (KD), regionråd
Cecilia Andersson (C), regionråd
Pär Lundqvist (L), regionråd